Malé akrobatky trénovaly pole sport ve sklepě. Letos už se připravují na drahé tyči

Tři zlaté medaile a po jedné od stříbrné a bronzové přivezla před rokem česká reprezentace z mistrovství světa v pole sport v Londýně. Jde zatím o historicky nejúspěšnější výkon v této disciplíně. Akrobacie na tyči má v Česku širokou základnu, věnují se jí i malé děti. Nadšené malé sportovkyně trénuje úspěšně také Martina Kučerová z Nymburka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole sport je v Česku populární i mezi dětmi

Pole sport je v Česku populární i mezi dětmi | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Sama se kolem tyče točí každý den. Trénuje i další dospělé, ale hlavně děti. V současnosti jich má v péči asi 50. Mezi nimi je i její sedmiletá dcera Kateřina, mimo jiné finalistka letošního mistrovství České republiky v pole sport.

Donedávna Martina trénovala s dětmi ve skromných podmínkách, doslova ve sklepě. Výkony jejích svěřenkyň ale před časem oslovily na závodech přítomného sponzora tak, že jim věnoval drahou otočnou tyč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akrobacii na tyči se v Česku věnují i děti. Na tréninku malých sportovkyň v Nymburku natáčela Eva Rajlichová

„My přicházíme do těchto nových prostor, kde je strop 3,60, z prostor, kde je 2,70. Přesto jsme na tom dovedli natrénovat. Říkáme, že jsme jako Martina Sáblíková na českém rybníku,“ směje se Martina Kučerová.

'Ničeho se nebojí'

Děti mají v akrobacii na tyči větší lehkost a většinou se ani ničeho nebojí. Proto jejich prvky vypadají téměř na hranici lidských možností.

„Děti mají větší flexibilitu a větší sílu, takže prvky pro ně jsou náročnější než pro kategorii junior,“ shrnuje Olga Marešová z Czech Pole and Aerial Sports Federation.

Jenže právě zmíněné dispozice někdy komplikují život trenérkám. „Holčičky vidí krásné cviky někoho jiného a chtějí je hned umět. Já jsem člověk, který velice lpí na metodice, že nemůžu do prvku jít, pokud neumím ten předchozí, protože tam se mi teprve svalové vlákno rozroste,“ vysvětluje Martina Kučerová.

Svěřenkyně Martiny Kučerové z Nymburka v sobotu 25. června poměří síly se svými soupeřkami na mistrovství České republiky v pole sport v pražském divadle Hybernia.

Malé akrobatky trénuje v pole sport Martina Kučerová | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme