NATO v Polsku cvičilo na hybridní válku. Manévrů se zúčastnilo přes 30 tisíc vojáků

V Polsku skončilo velké cvičení NATO. Mělo název Anakonda 16, trvalo necelé dva týdny a zúčastnilo se ho přes 30 tisíc vojáků z 24 zemí. Hlavním cílem byla příprava na hybridní válku, tedy konflikt s nejednoznačnou frontou a s ne zcela jasným nepřítelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anakonda 16. Cvičení NATO v Polsku

Anakonda 16. Cvičení NATO v Polsku | Zdroj: Reuters

Hybridní válka nyní probíhá třeba na východě Ukrajiny, kde proti vládě a úřadům útočili či útočí ozbrojenci, kteří na sobě nemají uniformy s označením státu, za jehož zájmy bojují – tedy Ruska. K tomu se připojuje propaganda, informační válka a podobně.

Toho se bojí nejenom Polsko, ale hlavně pobaltské republiky Estonsko a Lotyšsko, které mají početné ruské komunity a mají tedy zvýšený důvod mít strach z opakování scénářů z Krymu či Donbasu.

Důvodem, proč se cvičilo právě v Polsku, je také skutečnost, že se za necelý měsíc uskuteční ve Varšavě summit NATO.

Cvičení částečně ovlivnilo dopravu na polských silnicích, bylo to však zejména v okolí velkých vojenských prostorů. Jinak Polsko je docela velké, takže ne všude lidé omezení zaznamenali.

Také se však stala jedna tragická nehoda, to když civilní osobní automobil narazil do amerického vojenského nákladního vozu.

Anakonda 16. Cvičení NATO v Polsku | Foto: Reuters

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme