Žádné předpisy jsme neporušili, tvrdí zaměstnanci PVK obvinění v kauze závadné vody v Dejvicích

Dvojice obviněných v kauze loňské kontaminace vody v pražských Dejvicích odmítá jakoukoli vinu. Českému rozhlasu se podařilo získat jejich jména i pozice. Jsou to zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací. Za obecné ohrožení jim hrozí až pětileté tresty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prasklé potrubí, havárie, cisterna, pitná voda

Prasklé potrubí, havárie, cisterna, pitná voda | Foto: Filip Jandourek

Loni v květnu mělo kvůli znečištěné vodě střevní problémy asi pět tisícovek lidí. Přes 30 obyvatel skončilo v nemocnici. Pražská policie teď kvůli vyšetřování kontaktuje poškozené.

A právě v dopise od vyšetřovatelů stojí jména obviněných, kterými jsou dva zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací. Otakar Mrkva pracuje jako technik provozních středisek a vodojemů, Pavla Dobrá v laboratoři v oddělení technologie pitných vod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas zná jména dvou obviněných v kauze kontaminace vody v pražských Dejvicích.

K obvinění se Dobrá vyjádřila písemně. "Podle našeho názoru se v dosavadním průběhu řízení již prokázalo, že jsme žádné předpisy neporušili. K trestnímu stíhání zde tedy není žádný důvod. Jsme přesvědčeni, že v dalším průběhu trestního řízení bude naše nevina bez pochyb prokázána a všech obvinění budeme zproštěni," uvedla.

Obviněným hrozí za obecné ohrožení až pětileté tresty. Pražské vodovody a kanalizace se za oba své pracovníky postavily. Společnost jim poskytuje právní pomoc a odmítá, že by nedodrželi postup při připojení opraveného vodovodního řadu do sítě.

"S obviněním našich zaměstnanců nesouhlasíme," prohlásil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek s tím, že oba obvinění pracují dále na svých postech.

Vyšetřování kontaminace vody v Dejvicích a Bubenči protáhnou výslechy poškozených

Číst článek

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana potrvá vyšetřování nejméně do začátku příštího roku. Poškozené teď kontaktují písemně, aby je nemuseli zvát k osobnímu podání vysvětlení.

Původně se spekulovalo, že kontaminaci vody bakteriemi a viry způsobily v Praze 6 splašky ze slepého kanalizačního ramene. Pražské vodovody a kanalizace to později odmítly s tím, že šlo o průsak z kanalizace.

Sondy odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu. Kanalizační potrubí totiž musí být pod tím vodovodním.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme