Vodopády v amerických Yosemitech duní po 4 letech, souboj se suchem ale není u konce

Unikátní krása přírody, ochrana ohrožených druhů i ideální rekreace – to všechno v sobě spojují americké národní parky. Rozsáhlá síť přírodních památek se proplétá celými Spojenými státy a letos slaví už sté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Yosemitském národním parku v Kalifornii znovu duní vodopády

V Yosemitském národním parku v Kalifornii znovu duní vodopády | Zdroj: Reuters

O víkendu připomněl kulatiny parků i prezident Barack Obama. Právě Yosemitský národní park v Kalifornii, kam Obama zamířil, patří k nejpopulárnějším lokalitám soustavy a letos má dvojnásobný důvod slavit. Poprvé po čtyřech letech sucha tamním údolím znovu duní v plné síle slavné vodopády.

"Zatím nevíme, jestli to znamená změnu trendu. Jen proto, že jsme měli jednu zimu bohatší na srážky, kterou meteorologové navíc přisuzují fenoménu El Niňo, to nemusí znamenat konec sucha," varuje Gena Woodsová ze Správy národních parků.

Vodopády jsou podle ní nejsilnější vždy na jaře, a to díky tajícímu sněhu z vrcholků zdejších kopců. Ani to ale v minulých letech nestačilo. Sucho se podepsalo i jinde v Kalifornii, část země v roce 2013 sežehnul masivní požár.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká soustava národních parků slaví sto let. K oslavě mají důvod i v Yosemitském národním parku

"Požár v podstatě sterilizoval půdu, takže bakteriím a houbám trvá dlouho, než se znovu v zemi usídlí,“ vysvětluje Woodsová, proč je v okolí teprve teď vidět, jak raší nová vegetace.

„Naši vědci si také všimli, že díky požáru se vrátila řada vzácných rostlinných druhů. Objevili například květiny, které se tu naposledy vyskytovaly před sto lety. Takže nakonec měl požár i pozitivní efekt," říká rangerka Woodsová s tím, že samotnému Yosemitskému údolí a jeho krásám se ničivý požár vyhnul.

V Yosemitském národním parku v Kalifornii znovu duní vodopády. Kulatiny parku připomněl i prezident Barack Obama | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme