Svůj byt používají jako bankomat. ČNB ale seniory před zpětnou hypotékou varuje

Více než desítka seniorů v Česku uzavřela za posledních devět měsíců takzvanou zpětnou hypotéku. Tu od loňského roku zatím nabízí na domácím trhu jediná firma. Senioři můžou společnosti prodat svou nemovitost a nechávat si z ní vyplácet rentu. Česká národní banka ale varuje starší lidi, aby si před podpisem smlouvu pořádně pročetli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle jednatele společnosti Jiřího Vránka za devět měsíců uzavřelo v Česku tzv. zpětnou hypotéku víc než 10 seniorů ve věkovém průměru mezi šedesáti až osmdesáti lety. Další desítky si její podpis prý rozmýšlejí.

„Před uzavřením smlouvy jsou senioři velmi opatrní a informace si pečlivě ověřují z různých zdrojů. Finální rozhodnutí neberou na lehkou váhu, a proto potřebují delší čas na rozmyšlenou, zda svou nemovitost využijí jako finanční zdroj,“ vysvětluje Vránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpětné hypotéky

Pokud firma zkrachuje, senior přijde o peníze i nemovitost

Takzvanou zpětnou hypotéku využil například osmašedesátiletý vdovec Jan, který bydlí na pražských Vinohradech ve vlastním bytě. Na společnost se obrátil kvůli nízkému důchodu a špatné finanční situaci. Firma od něj odkoupila dvě třetiny jeho bytu 1+1 za 650 tisíc.

„Můžu si dopřát věci, které bych si jinak dopřát nemohl,“ říká Jan. Nesmí ale utratit částku celou, jinak by nemovitost propadla společnosti. „Peníze můžu čerpat postupně třeba dvacet let,“ vysvětluje.

Majitelem bytu nebo domu podle společnosti zůstává i dál senior. V katastru se jen zapíše zástavní právo. Před reversními hypotékami už v září varovala Česká národní banka. Její mluvčí Marek Zeman nabádá lidi, aby si smlouvy před podpisem dobře pročetli.

Prodat dům a zůstat v něm bydlet umožňuje seniorům zpětná hypotéka. Je ale riziková

Číst článek

„Riziko některých typů zpětné hypotéky je, že pokud majitel prodá svoji nemovitost a převede její vlastnictví na poskytovatele, tak v případě úpadku společnosti může přijít jak o nemovitost, tak o slíbené peníze,“ varuje Zeman. Podle něj by si lidé měli smlouvu pečlivě pročíst, to ale platí i u všech smluv, připomíná Zeman.

ČOI neshledala porušení zákona

Informační schůzku společnosti, na kterou přišli senioři uvažující o takzvané zpětné hypotéce, navštívila i Česká obchodní inspekce. Porušení zákona na ní ale neshledala, říká její mluvčí Jiří Fröhlich.

„Jednalo se skutečně jen o přednášku a představení produktu. Nebylo možné prokázat užívání nekalých obchodních praktik a podobně,“ tvrdí Fröhlich.

Systém zpětné hypotéky pochází ze Spojených států. Využívají ho ale i senioři třeba v Británii, Německu nebo Rakousku. Věkový průměr klientů, kteří svojí nemovitost využijí jako bankomat, je ve světě 72 let.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme