Co náš mozek dělá, když spíme?

19. červen 2016

"Co je na světě nejsladší?" ptá se pohádkový král. A chytrá horákyně pro něj má odpověď: "Je to spánek, protože ve spánku se člověku uleví od únavy, bolestí i starostí a někdy se i ve snu potěší."

Bez spánku nedokážeme žít. Přesto vědcům stále není jasné, jaké životně důležité procesy spánek v našem mozku zajišťuje. Je spánek pro mozek jako jakési "velké prádlo"? Komu se zdají sny? A co se v mozku děje, když nespíme?

„Mohli bychom si myslet, že mozek odpočívá, ale když se podíváme na spotřebu energie, tak mozek jí oproti dennímu ruchu šetří jen 10 procent,“ říká v Cestopisu přírody biolog Jaroslav Petr.

„Má co zpracovávat, protože přes den nabral spoustu informací, které musí roztřídit a ty důležité uložit. Udělá to tím, že se uvolní, rozšíří se a ta tekutina, která přicází z mozkových komor, všechny zlodiny vyplaví ven. Je to tedy takový generální úklid nebo velké prádlo“ vysvětluje.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.