Rusko a USA se shodly na zlepšení vojenské koordinace v Sýrii

Rusko a Spojené státy se shodly na nezbytnosti zlepšit koordinaci při svých vojenských operacích v Sýrii. Chtějí tak zabránit incidentům při jejich provádění v zaplněném vzdušném prostoru nad Sýrií. Představitelé Pentagonu se svými ruskými protějšky dospěli k této dohodě během sobotní videokonference, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bombardování v Sýrii (ilustrační foto)

Následky bombardování v Sýrii (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jeho šéf, ministr Sergej Šojgu, téhož dne přicestoval na neohlášenou návštěvu Sýrie. Prohlédl si tamní ruskou základnu a mluvil s prezidentem Bašárem Asadem o vojenské spolupráci.

Spojené státy při videokonferenci vyjádřily "značné znepokojení" kvůli ruským vzdušným úderům, vedeným podle Washingtonu proti bojovníkům podporovaným mezinárodní koalicí v čele s Američany na jihu Sýrie.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září, letos v březnu nařídil prezident Vladimir Putin část kontingentu stáhnout. Rusko v rámci své kampaně intenzivně bombardovalo oblasti držené syrskou opozicí. Podle ní a podle organizací na ochranu lidských práv ruské síly útočí na nemocnice, školy a infrastrukturu a mají na svědomí stovky civilních obětí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme