Místo lyží kolo. Koukalová i Moravec ovládli letní verzi biatlonu

Lyže už mají biatlonisti dávno zapuštěné parafínem a uložené na půdě, aktuálně absolvují letní přípravu, jenže i během té se musí závodit. Běžky proto včera čeští reprezentanti vyměnili za horská kola a poměřili své síly při mistrovství republiky v jabloneckých Břízkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová poprvé závodila pod novým jménem

Gabriela Koukalová poprvé závodila pod novým jménem | Zdroj: ČTK

Zatímco v zimě už fanoušek biatlonu často i na dálku rozpozná české reprezentanty, v Břízkách možná tápal. Gabrielu Koukalovou a spol. v helmě až tak často nevidí.

„Je to příjemnější. O kola jsem se skoro nestaral. Jediný zádrhel měl Michal Šlesingr, který přetrhl řetěz,“ usmívá se servisman českého týmu Tomáš Kašpar, který tentokrát nemusel parafínovat, práškovat ani testovat lyže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závod biatlonistů na horských kolech sledoval reportér ČRo David Nyč

Závodníci na trati ztěžka šlapali do pedálů, protože v Břízkách je až brutální. Očividně ale Ondřeji Moravcovi, který je pro tentokrát nejlepším cyklistou i střelcem zároveň, který si před cílem dovolil i piruetu.

„Výhru bych nepřeceňoval. Je spíš pro vnitřní pocit, že jsem byl schopný nějak pohlídat střelbu. Je to první závod, v podstatě trénink v maximálním zatížení. První cíl byl trefit se, což se povedlo. Na kole jsou tu lepší kluci, ale jsem spokojený, i když bych nedělal velké závěry,“ řekl po závodě Moravec.

Zima je ještě daleko a výsledek nemá stoprocentně vypovídající hodnotu i proto, že ne každý má zrovna v lásce horská kola. Třeba z Michala Krčmáře prý nový Jaroslav Kulhavý rozhodně nebude.

„Nejsem dobrý cyklista, já jsem posera ze sjezdů, ale neumím to pustit tak, abych se nějak zrakvil. Jsem na sebe opatrný,“ vysvětluje biatlonista, který v minulé sezoně pronikl do elitní desítky závodů SP.

Krčmářův styl jízdy byl odlišný v porovnání s Gabrielou Koukalovou. Půvabná blondýnka naopak na brzdy přehnaně často nesahá a náročné, snad až nebezpečné sjezdy mezi kořeny stromů si užívá.

Gabriela Soukalová se vdala. Po dvou letech si vzala badmintonistu Koukala

Číst článek

„Jsem nadšená cyklistika. Sjezdy mě baví a mám ráda i adrenalin. Nevím, jestli z kopce jezdím dobře, ale jezdím ráda hodně rychle. Tady jsem si to procvičila. Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ vysvětluje královna uplynulé biatlonové sezoně.

Heslem „kdo se bojí, nesmí do lesa“ se Koukalová řídila i při závodě. V lese i na střelnici si navíc počínala skvěle a projevilo se to na výsledku. Úřadující vítězka Světového poháru zvítězila před druhou Veronikou Vítkovou, i když se v sedle svého kola pořádně protrápila.

„Jsme tu, abychom si uvědomili, jak těžkou práci ještě máme před sebou, protože to dost bolí. V téhle fázi roku nemáme najeté žádné kilometry v maximální zátěži. Pro mě to byl velký oříšek, protože se připravuju teprve dva týdny. Začala jsem později než ostatní,“ dodává Gabriela Koukalová, která se teprve nedávno vrátila ze svatební cesty.

Helmu biatlonisté obvykle nepotřebují | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme