Řekni, jaké britské noviny čteš, a já ti povím, jestli podporuješ brexit…

20. červen 2016

Ostrovní mediální krajina se podle postoje k unijnímu referendu docela zajímavě rozdělila. Víc ve své další glose Jiří Hošek přímo z Londýna.

Přihlásit se před důležitými volbami k jedné či druhé straně, má u britských tiskovin dlouholetou tradici. Postoje k nadcházejícímu unijnímu referendu tentokrát nabízejí jistá překvapení. Deníky a týdeníky totožného majitele se přidávají k opačnému táboru, a někdy nenašly shodu dokonce ani stejné redakce.


Sledujte další souvislosti na speciálním webu Českého rozhlasu Plus, který se věnuje souvislostem britského referenda.

„Podpora zastánců britského členství v EU nebo naopak myšlenky tzv. brexitu, rozdělila ostrovní mediální scénu podivnou klikatou čarou, a vytvořila něco na způsob zábavné matematické slovní úlohy. Hodně se spekulovalo o tom, jaká doporučení vydá svému impériu mediální magnát Rupert Murdoch,“ vzkazuje z místa dění Jiří Hošek.

„Jeho vlajková loď, nejčtenější britský deník, The Sun, poměrně brzy deklaroval svou podporu euroskeptickému táboru. Davida Camerona by mělo silně znepokojit, že se v nejnovější britské historii ještě nestalo, aby vlivný Sun podpořil tábor, který nakonec odešel poražen. Vypadalo to, že se logicky i další Murdochovy tituly zařadí pod prapor brexitu. A tak zapůsobilo poněkud překvapivě, že seriózní, a rovněž Murdochovy Timesy, doporučily svým čtenářům, aby hlasovali pro pokračování unijního členství. Vysvětlení č. 1, které je to oficiální: čtenářská obec Timesů se i vzhledem ke stále většímu posunu konkurenčního Telegraphu směrem „doprava“ vykrystalizovala jako dominantně proevropská. Vysvětlení č. 2: Murdoch hraje na obě strany. A aby v tom byl ještě větší zmatek – zatímco Timesy se nakonec deklarovaly coby pro-unijní, jejich redakční kolegové z nedělníku Sunday Times podpořili brexit."

Chcete další paradox?!

„Pilíř mediálního britského euroskepticismu a útoků na přistěhovalce, tedy bulvární Daily Mail, snad ani nemusel potvrzovat, že si přeje odchod z EU. Jeho nedělník ale včera vyzval čtenáře, aby 23. června zakřížkovali kolonku setrvání Británie v osmadvacítce. Přiznám se, že pro tohle už moc vysvětlení nemám,“ uzavírá Jiří Hošek.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio