Národní muzeum v retro stylu: módní kolekce, nablýskané motorky i stavebnice Merkur

20. červen 2016

V Nové budově Národního muzea v Praze začala velká výstava Retro, která představí desítky historických šatů, módních doplňků, hraček, vybavení domácnosti a techniky od 19. století až po listopadovou revoluci. Výstava bude otevřená do 30. dubna 2017.

Hitem letošní výstavní sezóny se, jak se zdá, stává retro. Své vlastní Retromuseum, věnované životnímu stylu a designu otevřela nedávno v Schillerově domě Galerie výtvarného umění Chebu. V pražském Tančícím domě si zase od minulého týdne můžeme prohlédnout výstavu Retro 70. a 80. let a na rozsáhlou výstavu se stručným názvem Retro nás zve do své Nové budovy i Národní muzeum v Praze.

Její autoři zde soustředili stovky nejrozmanitějších exponátů z období od konce 19. století až po sametovou revoluci. Ženy budou určitě obdivovat bohatou kolekci módy a módních doplňků, muže asi zaujmou staré automobily, motocykly nebo interaktivní prostor pro kutily a na své si samozřejmě přijdou i děti. „Úmyslem bylo udělat příjemnou, trochu nostalgickou výstavu, na které si lidé zavzpomínají na své mládí a kam přivedou své potomky a ukážou jim některé už dnes nepochopitelné věci, které pro nás dřív byly samozřejmé,“ vysvětluje ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Souvislosti mezi přítomností a minulostí

Vystaveny jsou předměty, které navazují na minulost a jsou označovány jako retro. Ať už se jedná originální oděvy, doplňky z minulosti nebo oděvy, které jsou minulostí pouze inspirované a kopírují ji. Zhruba polovina výstavy představuje historické sbírky Národního muzea, druhá polovina pak současnou produkci jak současných módních tvůrců, tak nadnárodních módních řetězců až po drobné krejčové nebo modistky.

„Především české firmy nám vyšly bez problémů vstříc a zapůjčily nám prakticky všechno, oč jsme poprosili,“ pyšní se Miroslava Burianová. Jak ale sama přiznává, ne vždy to šlo tak hladce: „Nejnáročnější bylo získat společenskou róbu haute couture od libanonského návrháře Georgese Hobeiky. Jednání vedla přes několik osob, byli jsme dlouho napjatí a nakonec jsme velmi šťastní, že ji na výstavě máme.“ Klíčem k výběru exponátů byl jejich vztah k současnosti. Buď že se stále vyrábějí, nebo se používá jejich historický design. Návštěvníci tak můžou vidět Remosku, sifonové láhve, Igráčky nebo stavebnici Merkur.

Zábavně-vzdělávací prostor nejen pro děti

03652634.jpeg

Na děti je zaměřená speciální Retroherna, jejíž kurátorkou je Petra Caltová: „Herna připomíná dětství našich babiček, prababiček. Děti si většinu exponátů můžou vyzkoušet, pohrát si se stavebnicí nebo si zajezdit na kole. Místnost tvoří několik ostrůvku, každý se věnuje jinému členu rodiny: kromě dětské hry je tu koutek maminek se šicím strojem nebo dílnu tatínku s principem dynama.“ Na své dětství si tak zde můžou zavzpomínat i rodiče.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio