Jak dlouho může vydržet ministr? Rekord 90. let je přes 4,5 roku!

21. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Ekonom Vladimír Dlouhý se stal místopředsedou vlády už v prosinci 1989. Po roce 1992 v politické kariéře pokračoval ve funkci ministra průmyslu a obchodu za ODA a vydržel zde déle než 4,5 roku.

Spolu s Václavem Klausem patřil mezi hlavní tváře ekonomické transformace. Později byl za ni ovšem často kritizován. K jeho často zmiňovaným neúspěchům patří například nezdařená privatizace Poldi Kladno.

S Václavem Klausem měl i společnou předrevoluční minulost. Oba pracovali v Prognostickém ústavu, kde se stal Dlouhý dokonce náměstkem ředitele.


Během 90. let patřil k nejoblíbenějším politikům, v žebříčcích popularity se objevoval hned po Václavu Havlovi.

Díky tomu měl možnost vzdělávat se na Západě. To mu, stejně jako jeho kolegům, dalo náskok před ostatními domácími ekonomy. Údajně právě kvůli možnosti studovat v zahraničí vstoupil už ve druhé polovině 70. let do komunistické strany, ze které vystoupil hned v prosinci 1989.

Své členství v komunistické straně zdůvodnil v roce 2012 následovně: "Já jsem neměl příliš vnitřních omezení a nějakých vnitřních problémů do KSČ vstoupit, protože ani rodina, ani společenské klima mi prostě nenastavily hodnoty, které by mě vedly k pocitu, že dělám něco neetického, nemorálního, nepatřičného."

Po odchodu z ministerské funkce v roce 1997 začal Vladimír Dlouhý úspěšnou podnikatelskou kariéru, pracoval také jako poradce kontroverzní investiční banky Goldman Sachs.

Do politiky se pokusil vrátit v roce 2012. Chtěl kandidovat v prezidentských volbách roku 2013, nezískal ale dost podpisů. Dnes je prezidentem Hospodářské komory ČR.

autoři: mit , per
Spustit audio