NATO potřebuje investovat, výdaje zemí na obranu nestačí, zdůraznil Petr Pavel

Evropa nedává dost peněz na obranu, bezpečnostních problémů přitom ve světě přibývá. Upozornil na to po jednání na generálním štábu v Praze předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. V Česku je na oficiální návštěvě od nástupu do funkce poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pavel

Petr Pavel | Foto: Filip Jandourek

Financování NATO bude jedním z hlavních témat červencového summitu ve Varšavě. „Tempo růstu výdajů na obranu neodpovídá bezpečností situaci,“ varoval Pavel. Podle něj se sice situace za poslední necelý rok o něco zlepšila, stále to ale nestačí.

„Růst výdajů na obranu neodpovídá tempu růstu HDP v jednotlivých zemích. A rozdíl se spíše zvětšuje. V alianci je stále řada oblastí, do kterých je třeba investovat,“ zdůraznil Pavel.

Závazek odvádět postupně až 2 procenta hrubého domácího produktu na obranu platí i pro Česko. To ale za většinou spojenců zaostává, v žebříčku investic je až v poslední čtvrtině.

Chystá se spolupráce s Tuniskem, prozradil Pavel

Petr Pavel naznačil i další možné úkoly v rámci ozbrojených sil NATO a Evropské unie. „Připravuje se několik balíčků opatření pro jednotlivé země na budování jejich vlastních schopností. Jeden takový je pro Irák a Jordánsko, pracujeme také na balíčku pro Tunisko a následovat mohou další,“ uvedl druhý muž NATO.

Agrese ze strany Ruska není podle Pavla „na pořadu dne“. Nelze ale vyloučit, že se Rusko zachová v Pobaltí stejně jako na Ukrajině.

Druhý muž NATO, generál Petr Pavel, zahájil v Praze svou první oficiální návštěvu Česka

Číst článek

V sídle velení armády v Praze jej přivítal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Potvrdil také, že zatím budou čeští vojáci dál působit v Afghánistánu, na Sinaji nebo v Mali. Od léta by také měli naši instruktoři v Iráku učit piloty létat na bitevnících L 159.

Pavel v pondělí navštíví také ministerstvo obrany a Univerzitu Karlovu, kde vystoupí před akademiky a hosty na téma budoucnost NATO.

V úterý se Pavel setká s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem (ČSSD) a zúčastní se diskuze o varšavském summitu na Univerzitě obrany v Brně.

Pavla doprovází také lidé z jeho bruselské kanceláře. I oni by měli mít své přednášky.

Armáda ČR - zahraniční mise | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme