Evropská unie začne kvůli migrační krizi cvičit libyjskou pobřežní stráž

Státy Evropské unie začnou v rámci boje s migrační krizí cvičit libyjskou pobřežní stráž. V Lucemburku se na tom dohodli ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Pašeráci lidí vozí z Libye především na italský ostrov Lampedusa tisíce uprchlíků a migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EU chce podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera pomoci s obnovou libyjské pobřežní stráže (archivní foto)

EU chce podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera pomoci s obnovou libyjské pobřežní stráže (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Evropa chce podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera pomoci s obnovou libyjské pobřežní stráže, která by pak měla zasáhnout proti pašeráckým gangům.

Země unie proto rozšířily mandát evropské námořní mise Sophia ve Středomoří, což podpořilo i Česko, jak uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Operace Sophia začala loni v červnu, do aktivní fáze se dostala od loňského října. Jejím hlavním cílem je mapovat cesty používané pašeráky lidí k převozu migrantů do Evropy, a postupně také proti nim zasahovat a rozbít jejich ‚obchodní model‘.
(zdroj: ČTK)

„Nemáme lodě, můžeme nabídnout pouze odborníky,“ řekl Zaorálek. Česko by podle něho mohlo pomoci s výcvikem libyjských policistů a vojáků.

Na rozšířené operaci Sophia se bude přímo podílet i Slovensko. „Do této operace posíláme 10 našich expertů, kteří se budou na německé lodi podílet na plnění úkolů operace Sophia,“ zdůraznil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

„Obecně vnímáme schválení operačního plánu jako krok dobrým směrem, to znamená posilnění naší přítomnosti. V této chvíli se zaměřujeme na trénink, na kontrolu dodržování zbrojního embarga,“ dodal šéf slovenské diplomacie.

Unijní operaci Sophia by také měly vbrzku podpořit lodě Severoatlantické aliance, která se chystá rozšířit svou roky trvající protiteroristickou operaci ve Středozemním moři. Lodě EU a NATO už těsně při zvládání migrační krize spolupracují v Egejském moři mezi tureckými a řeckými břehy.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme