Švédsko chce prověřit skutečný věk migrantů, kteří se označují za nezletilé

Švédské úřady se chystají prověřit tisíce běženců, kteří přicházejí bez doprovodu dospělých a prohlašují se za nezletilé. Mnozí z nich totiž podle švédského přistěhovaleckého úřadu lžou, aby v zemi snáze získali azyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v táboře v německém Pasově

Migranti v táboře v německém Pasově | Zdroj: Reuters

Ve Švédsku jde zhruba o 18 tisíc utečenců, kteří se prohlašují za nezletilé bez doprovodu dospělého.

Tamní přistěhovalecký úřad podle severu Local ale odhaduje, že ve zhruba 70 procentech případů se migranti za nezletilé jen vydávají a uvádějí, že jim je mezi 15 a 17 lety. Důvodem je fakt, že švédský azylový systém upřednostňuje péči o děti.

Švédský ministr spravedlnosti Morgan Johansson prohlásil, že nejde jen o azylové řízení, ale také o bezpečnost ubytování. Dospělí by podle něj měli žít s dospělými a děti s dětmi, proto chce s testy začít co nejdříve.

Věk migrantů má určit analýza snímku kolene magnetickou rezonancí. Řada lékařů ale upozorňuje, že žádná zdravotní prohlídka nemusí skutečný věk stoprocentně určit.

Bezmála desetimilionové Švédsko loni přijalo 163 tisíc žadatelů o azyl a spolu s Německem se v Evropě stalo pro běžence hlavní cílovou zemí. Letos se ale počet migrantů přicházejících do Evropy snížil.

Unijní statistický úřad Eurostat v prvním čtvrtletí zaznamenal pokles o 33 procent. Vůbec největší pokles hlásí právě Švédsko, kde se ve srovnání se třemi posledními měsíci počet žádostí snížil o 91 procent.

Švédsko koncem loňského roku zavedlo kvůli vysokému počtu migrantů pohraniční kontroly, které prodloužilo až do letošního 12. listopadu.

Počet migrantů po celém světě v loňském roce vůbec poprvé přesáhl 60 milionů. Informoval o tom dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Na útěku z domova je podle statistiky jeden člověk ze 113. Ve srovnání s rokem 2014 jde o nárůst o téměř deset procent.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme