Lidovci a hnutí ANO chtějí kvůli situaci v policii co nejdříve svolat Bezpečnostní radu státu

Koaliční lidovci a hnutí ANO požadují co nejdříve Bezpečnostní radu státu kvůli situaci kolem policie. Původně měla být ve středu, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ji ale dnes o měsíc odložil, uvedla ČT. Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta a šéf ostravské expozitury Jiří Komárek oznámili, že chtějí předstoupit před sněmovní bezpečnostní výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

„Má smysl co nejdřív svolat bezpečnostní radu. Situace kolem PČR (Policie České republiky) a ÚOOZ je hrozba. I pro důvěru občanů," napsal na twitteru předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

Uvedl také, že premiér Bezpečnostní radu státu odložil z 22. června na 20. července.

„„My jako KDU-ČSL vzhledem k situaci, která tady po dnešním dnu je, vynořila se nová teoretická obvinění, považujeme za vhodné, aby se v tomto týdnu, nebo co nejdříve sešla Bezpečnostní rada státu,“ řekl Českému rozhlasu první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vynášel Tuhý informace? Souvisí to s výslechy z minulého týdne, připouští žalobce

Číst článek

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta požádal o svolání uzavřeného sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Chce na něm informovat o možném propojení špiček policie na lidi z kriminálního prostředí.

Šéf ostravské expozitury Jiří Komárek navíc tvrdí, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z vynášení informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Výboru chce také předložit důkazy o tom, že reorganizace policie byla připravená účelově na odstranění Roberta Šlachty.

Podezření z úniku informací má prověřit výbor, tvrdí Babiš. Někteří členové schůzi nepodpoří

Číst článek

Tuhý tvrzení o úniku informací odmítá, podle něj jde o nátlak odcházejícího šéfa ÚOOZ a jeho příznivců. Jejich snahou je prý zvrátit plánovanou reorganizaci části policie, která má mimo jiné sloučit protimafiánský a protikorupční útvar.

„Zveřejněné podezření bere jako nebývalý, účelový nátlak a pokus o dehonestaci své osoby. O účelovosti podle něj svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní,“ sdělila postoj Tuhého mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Informace o propojení policistů se zločinci souvisí s výslechy policejního prezidenta a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl olomoucký žalobce Petr Šereda.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme