Červená a bílá růže. Britský parlament uctil památku zavražděné Jo Coxové

Emotivními projevy a potleskem vestoje zavzpomínali britští zákonodárci na zavražděnou Jo Coxovou. Její prázdné místo v Dolní sněmovně ozdobily červená a bílá růže. Poslankyni zabil minulý čtvrtek v jejím volebním okrsku z neznámých příčin zřejmě psychicky narušený muž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památku Jo Coxové uctili před parlamentem i běžní lidé

Památku Jo Coxové uctili před parlamentem i běžní lidé | Zdroj: Reuters

Premiér Cameron zavzpomínal, že se s Jo Coxovou setkal v roce 2006 v Dárfúru a mrtvou parlamentní kolegyni nazval ženou s neutuchající energií, která zachránila spousty životů lidí, s nimiž se nikdy nesetkala.

Podle předsedy Labour Party Jeremyho Corbyna věřila Jo Coxová v lepší svět a bojovala za něj každý den. Vraždu své stranické kolegyně označil Corbyn za útok na demokracii i na celou Británii.

Řada dalších řečníků neskrývala slzy dojetí, ale poslanci se vesměs snažili zavzpomínat i na veselé okamžiky ze setkání s mladou a oblíbenou kolegyní.

Premiér David Cameron a předseda Labour Party Jeremy Corbyn při příchodu do parlamentu | Foto: Reuters

Jak zaznělo, byla to lidská nenávist, která Coxovou zabila. Stephen Kinnock, který s poslankyní sdílel kancelář, pak zaútočil na údajně xenofobní kampaň Strany pro nezávislost Spojeného království, na její bilboardy se syrskými uprchlíky, a prohlásil, že by tím Jo Coxová byla pobouřená a jistě by s tím chtěla něco udělat

Zákonodárci nakonec oproti původnímu návrhu seděli rozdělení podle stranického klíče. Společně se odebrali ke smuteční bohoslužbě v kostele sv. Markéty.

Kampaň před čtvrtečním referendem znovu ožila

Nese se teď ale v nepatrně méně konfrontačním duchu, než před čtvrteční tragédií, jakkoli Nigel Farage nařknul Davida Camerona a jeho tábor, že se snaží vraždu Jo Coxové využít pro setrvání země v EU. Tempo zřetelně kleslo a intenzita kampaně už není taková.

V posledních hodinách se proti brexitu vyslovily šéfové velkých automobilek působících v Británii, BMW, Toyota UK, Vauxhall nebo Jaguar Land Rover. Dopis varující před riziky odchodu z EU zaslalo svým britským zaměstnancům taky vedení Fordu.

Zastánci brexitu zdůrazňují nekontrolovatelnou migraci, opačný tábor pak akcentuje ekonomická rizika odchodu z osmadvacítky. Podle průzkumu agentury YouGov nastal zásadní posun v tom, že se daleko víc lidí bojí finančních dopadů na Británii i na vlastní kapsu.

Gordon a Jean Leadbeaterovi, rodiče zavražděné poslankyně Jo Coxové u pietního místa | Foto: Reuters

V prvním průzkumu po vraždě Coxové vedou příznivci setrvání Británie v EU

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme