Rusko zřejmě použilo v Sýrii kazetové bomby, záběry omylem ukázala televize

Ruská televize Russia Today nedopatřením odvysílala záběry z letecké základny v Sýrii, na kterých byly vidět kazetové bomby. Jejich použití je přitom zakázané mezinárodními konvencemi a Rusko nasazení tohoto druhu munice doteď popíralo, přestože konvenci neratifikovalo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je schopna KLDR sestřelit americké bombardéry? Analytici pochybují. (ilustrační foto)

Je schopna KLDR sestřelit americké bombardéry? Analytici pochybují. (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons, MoD/Crown copyright, Open Government Licence

Televize Russia Today v reportáži o návštěvě ministra obrany Sergeje Šojgu na základně Chmejmím použila záběry z přípravy startu bombardéru, na kterých jsou jasně patrné zápalné letecké kazetové bomby RBK-500.

Informoval o tom ruský zpravodajský server Meduza sídlící v Pobaltí. Russia Today později záběry bomb nahradila jinými, ale původní reportáž se zachovala na serveru YouTube. Ruské ministerstvo obrany zatím toto odhalení nijak nekomentovalo.

RBK-500 je kazetová bomba složená z několika menších bomb, které se nad cílem rozdělí a zasáhnou tak širší oblast. Někdy se plní i kovovými kuličkami nebo střepinami. Typicky se používá na vojenské objekty jako letiště nebo silnice a elektrické vedení, ale i proti lidem.

Její používání zakazuje smlouva z roku 2008. Tu ovšem neratifikovali tři největší výrobci tohoto typu zbraní - Rusko, Čína a Spojené státy.

Pro server Meduza píše dvacítka ruských novinářů, kteří odešli z jiného ruského média Lenta.ru poté, co jeho majitel blízký prezidentovi Vladimiru Putinovi odvolal šéfredaktorku Galinu Timčnekovou. Pod jejím vedením se přesunuli do lotyšské Rigy.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme