Sáblíková místo do Ria stále nedostala, obrátí se na arbitráž

Mezinárodní cyklistická unie zatím nezařadila Martinu Sáblíkovou do startovní listiny časovky na olympijských hrách v Riu. Její tým se chce obrátit prostřednictvím Českého olympijského výboru na Mezinárodní sportovní arbitráž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: Václav Mudra, www.olympic.cz

„Jsem zklamaný, cloumají se mnou emoce… Nechci se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekl Českému rozhlasu trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Sáblíková dojela na mistrovství světa v časovce v redukovaném pořadí devátá, přičemž deset nejlepších zemí mělo mít jistotu startu na OH. Alespoň tak si pravidla vykládal Český svaz cyklistiky.

Jenže podle výkladu Mezinárodní cyklistická federace je start v časovce na olympijských hrách podmíněn kvalifikací do závodu s hromadným startem, a to se české cyklistce nepodařilo.

Sáblíková se tak mohla podle pravidel těšit z účasti na hrách pouze tehdy, pokud by na ní zbylo místo díky nevyužití kvót ze strany některých národních olympijských výborů. Ani po dnešku se však tato situace nevyjasnila.

Malou naději ještě ale Sáblíková má. Český olympijský výbor navíc podá kvůli špatnému výkladu pravidel na Mezinárodní cyklistickou federaci žalobu k Mezinárodní sportovní arbitráži.

„Nevím, jestli se to stihne, je málo času a bylo by to velmi komplikované. Ale musíme bojovat a věřit, že Martina se tam dostane,“ říká právní zástupce Českého olympijského výboru Jan Šťovíček.

Martina Sáblíková by ještě mohla dostat divokou kartu od Mezinárodního olympijského výboru. „Existuje takzvaná tripartitní komise, která rozhoduje o rozhodování divokých karet. Většinou se uděluje rozvojovým zemím, které nemají velké olympijské výpravy, ale nikde není psáno, že by to nemohla být Martina Sáblíková. Byla by to nejlepší reklama pro cyklistiku i olympijské hry,“ říká právník.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme