Vysvědčení je zhodnocení celoroční práce dítěte. Promluvte s ním o tom

21. červen 2016

Prázdniny se kvapem blíží. Odstartuje je předání vysvědčení školákům. Jak na dobré nebo špatné známky správně reagovat? To nám v rozhlasovém éteru poradil zkušený dětský psycholog Jiří Knoll.

Každého rodiče, který průběžně sleduje školní práci svých dětí, by nemělo vysvědčení zaskočit. Jedná se o závěrečné zhodnocení celoročního snažení nebo flákání. „Záleží na věku dítěte. Ty malé určitě odměňte za jakékoliv známky, dejte vysvědčení váhu a důležitost,“ doporučuje Jiří Knoll.

Vezměte své potomky na oběd nebo na večeři a v klidu a přátelském duchu s nimi popovídejte, co se vydařilo a co zase méně. I při horším vysvědčení se snažte pochválit za dílčí věci. U předmětů, kde cítíte, že má vaše dítě rezervy, můžete probrat, co udělat po prázdninách pro zlepšení.

Dárky za vysvědčení? Někteří žáci mají od rodičů slíbené nové tablety a mobily. Jiní dostanou třeba čokoládu. Nic z toho není špatně. „Důležité je, aby výchova byla zdravá a jasně dávala mantinely,“ říká Jiří Knoll. Když fungují vztahy v rodině, potěší i pouhá čokoláda.

Pokud chceme něco pro dobré výsledky našich malých školáků udělat něco i my, naučme naše děti a vnoučata, jak se mají učit. Naopak, když se budete učit s nimi, můžete jim ublížit. Nenaučí se samostatnosti a později si se školou samotné neporadí.

Co s dětmi o prázdninách?

Nechte o prázdninách dítě žít. Nenuťte ho do učení. Pokud se připravuje reparát, ať se věnuje učení dvě tři hodiny denně. Více ne.

Čtěte také

Prázdniny uběhnou jako voda. Na jejich samotném konci je důležité vrátit dítěti řád v denním režimu. „Častou chybou je, že rodina jeden na dovolenou na poslední chvíli a ihned po návratu děti nastupují do školy,“ říká Jiří Knoll. Před začátkem školního roku by si měl školák uspořádat doma své věci, jít spát dřív a dřív vstát.

Svou roli hraje i bezpečnost. „Děti v přírodě běhají bezstarostně. Po návratu do města je potřeba, aby si opět začaly dávat pozor na přechodech,“ uvádí další z faktorů Jiří Knoll.

Škola volá. A co kroužky?

Často čteme o tom, že dnešní děti jsou velmi přetěžované. Po škole mají prakticky denně nějaký kroužek. Někdy se učí až večer nebo na školní přípravu ani nemají čas. Jak to vidí ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v Pardubicích?

„Vídávám maminky malých školáků, jak je převážejí z kroužku na kroužek. Není to dobrá cesta. Může se to negativně projevit na psychickém zdraví dětí,“ varuje Jiří Knoll. Jinak cílené volnočasové aktivity rozhodně nezatracuje. Měly by být pro děti zdrojem rozvoje, zábavy a relaxace. Kroužek dvakrát týdne bohatě stačí.

autor: PRO
Spustit audio