Start Rusů a Keňanů na OH je v rukou mezinárodních federací

O startu ruských a keňských sportovců na olympijských hrách v Riu má podle Mezinárodního olympijského výboru rozhodnout vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace. MOV na dnešním zasedání v Lausanne vyjádřil souhlas s rozhodnutím federace IAAF o potrestání ruských atletů a zákazu jejich startu na mezinárodních soutěžích včetně OH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thomas Bach vysvětluje postoj Mezinárodního olympijského výboru

Thomas Bach vysvětluje postoj Mezinárodního olympijského výboru | Zdroj: Reuters

„Máme vážné pochybnosti, že sportovci z Ruska i z Keni jsou čistí," stojí v prohlášení MOV. Ten zároveň vyzval Světovou antidopingovou agenturu WADA, aby příští rok uspořádala konferenci, na které reviduje celý antidopingový systém.

Rada IAAF o prodloužení zákazu startu ruských atletů kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu rozhodla minulý týden v pátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Rusů na rozhodnutí MOV přímo v Moskvě sleduje zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov uvedl, že ruští atleti, kteří neměli pozitivní testy a potíže s dopingem, se odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži. „Právně je toto rozhodnutí neobhajitelné," prohlásil Žukov.

V Rusku se dokonce začalo hovořit o možnosti bojkotu olympiády ze strany všech ruských sportovců, což ale nepotvrdil mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

„Zatím to je předčasná spekulace a nebudu to komentovat," uvedl Dmitrij Peskov. „Nikdo by asi takový precedent nechtěl," uvedl. Zároveň ale zopakoval, že Kreml se proti principu kolektivní viny ostře ohrazuje.

Vpuštění ruských atletů do Ria by bylo překvapení. Isinbajevová nechce závodit jako neutrální

Číst článek

Šéf ruského olympijského výboru Žukov se kriticky vyjádřil k myšlence IAAF pustit do Ria ruské atlety, kteří žijí mimo Rusko a nepodléhají tamnímu dopingovému systému. To se týká i běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

„Bylo by to absolutně nefér," prohlásil Žukov. „Potrestání čistých ruských atletů a jejich vyloučení z her devalvuje olympijský úspěch a ničí olympijské myšlenky," doplnil.

V Rusku rozhodnutí MOV přivítali s částečnou úlevou, protože nakonec z pohledu Rusů nedošlo k tomu nejhoršímu – k vyloučení Ruského olympijského výboru. Rusko se tak her zúčastní, i když bude v případě atletů účast omezená.

Her v Riu se budou moci zúčastnit ruští atleti, kteří se podrobí novým zkouškám a pokud jim to povolí Mezinárodní atletická federace, budou moci startovat v rámci ruské reprezentace pod ruskou vlajkou. Zatím ale není jasné, jestli na to sportovci přistoupí a zda jejich start IAAF povolí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme