Dominik Duka: Restituční tečka udělána byla. Různé recidivy se ale ještě objevovat budou

22. červen 2016

Nedávno někteří hejtmani navrhli zdanit majetek, který je vydávaný církvím podle vzájemné smlouvy se státem. Skončí vůbec někdy restituční spory?

„Je to předvolební bonmot. Danit toto odškodnění ani není možné,“ říká kardinál Dominik Duka. Jinak by se prý totiž musely zdaňovat úplně všechna odškodnění (třeba od pojišťoven). „To je absolutně nepřijatelné a vědí to i ti, co to navrhují.“ Podle Duky za restitucemi už byla udělána tečka.

„Ale recidivy a nedořešené kauzy se tady určitě ještě objevovat budou!“ Každopádně smlouva mezi státem a církvemi podléhá pravidlům jako každá jiná. „Její popření by byl krok k totálnímu zhroucení právního státu v této zemi.“ Za úplně něco jiného ale považuje stovky žalob církví na určení vlastníka.

Proč církev podala stovky žalob?

„Důsledkem počátečních obstrukcí totiž nebyly úřady schopny žádostí církví o vydání vyřešit do konce roku 2015. Kdyby se církve nebránily, padly by jejich restituční nároky. Nic jiného jim tak nezbylo,“ vysvětluje Duka.

„Naše oficiální stanovisko ale je, že se má jednat dialogem a tam, kde to je možné, najít smír. Tady by se opravdu nemělo postupovat pouze podle litery zákona, ale citlivě. Hlavně, pokud jde o společensky nutné objekty, jako jsou školy a sociální zařízení.“

<iframe src="//e.infogr.am/6a1f140c-0a45-41cd-a68d-d758b78ad223?src=embed" title="" width="550" height="866" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none;"></iframe><div style="padding:8px 0;font-family:Arial!important;font-size:13px!important;line-height:15px!important;text-align:center;border-top:1px solid #dadada;margin:0 30px"><br><a style="color:#989898!important;text-decoration:none!important;" href="https://infogr.am" target="_blank">Create your own infographics</a></div>
autoři: lup , zis , Dominik Duka
Spustit audio