Chorvaté si pyrotechniku hodili přes plot. Francouzská policie o jejich protestech věděla

Pokuta 100 tisíc eur, omezení prodeje vstupenek, ztráta bodů v zápase s Českem. Na tom všem se podíleli chorvatští fanoušci, kteří na stadion v St. Étienne v pátek propašovali pyrotechniku. Narušení přísně střežené akce plánovali dopředu coby protest proti vedení domácího fotbalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

světlice pod chorvatským sektorem

světlice pod chorvatským sektorem | Zdroj: Reuters

Na přerušení zápasu evropského šampionátu má kromě fanoušků podíl i nedbalost pořadatelské služby přímo v St. Étienne. Během prohlídek fanoušků při příchodu se soustředili především na vstupní brány. Podstatně méně kontrolované byly ploty, které oddělovaly už vpuštěné fanoušky od těch, kteří na stadion teprve přicházeli.

„Po zápase jsem mluvil s českými fanoušky. Viděli, jak Chorvati házeli přes plot batohy těm, co už prošli kontrolou. Pořadatele dostal i dětský trik,“ říká Jaroslav Plašil, reportér Českého rozhlasu, který zápas navštívil jako divák.

Důsledné nebyly ani vstupní kontroly. „Možná to mohly pronést děti. Některé pořadatelé jen poplácali a pustili,“ přidává další zážitek Jaroslav Plašil. „Batoh na zádech nikoho nezajímal, vpuštěny byly i vlajky na tyčích,“ popsal fanoušek Svatopluk Samler na Twitteru.

K výsledné situaci mohli přispět i fanoušci místního klubu AS St. Étienne. Mají totiž úzké vazby s Torcidou, ultras skupinou fanoušků Hajduku Split. Před zápasem s Českem měli Francouzi pomáhat Chorvatským ultras s logistikou a uložením pyrotechniky.

„Měli jsme informace, že v St. Étienne bylo 100 až 150 členů Torcidy,“ řekl serveru 24sata Kresimir Antolić, místopředseda komise pro bezpečnost Chorvatského fotbalového svazu. Francouzská policie mu měla sdělit, že zabránila mnohem větším problémům, Když už na hranicích zadržela dodávku plnou „vyzbrojených“ fanoušků.

Sama skupina Torcida na svém facebookovém profilu zveřejnila krátce před zápasem plánek stadionu s nákresem připravovaného útoku. Mělo se na něm podílet několik fanouškovských skupin a odehrávat se měl přímo na hřišti.

Na hrací plochu se sice žádný fanoušek nedostal, v 86. minutě zápasu na ní ale dopadlo několik světlic a další pyrotechnika. Jednomu z pořadatelů, který se snažil světlici odnést, vybuchla přímo do tváře.

„Pořadatelé byli žalostně nevybaveni na vypořádání se se světlicemi. Snažili se s nimi vyrovnat pomocí svářečské rukavice a kbelíků,“ všímá si ve svém komentáři Daily Mail.

UEFA o den později sdělila, že zasažený pořadatel neutrpěl žádná vážnější zranění.

Chorvatský fotbal řídí zločinci, stěžují si fanoušci

Proč vlastně fanoušci přerušili zápas ve chvíli, kdy jejich tým šel za vítězstvím? Proč se začali prát mezi sebou? Složitou situaci v chorvatském fotbale se snaží vysvětlit tamější korespondent Guardianu Alexandr Holiga. Má jít o protest proti vedení svazu, hlavně proti Zdravku Mamićovi.

„Chorvatský fotbal je řízený zločincem (Mamićem, pozn. red) a jeho kumpány. Jsou to zloději, pokrytci a falešní vlastenci,“ napsal Holiga na Twitteru. Fanoušci, kteří přerušili zápas, podle něj nemají nic proti Chorvatsku, ale „nenávidí to, kam se chorvatský fotbal dostal.“

Bývalý ředitel Dinama Záhřeb Zdravko Mamić byl například v listopadu zatčen kvůli podezření ze zpronevěry v přepočtu téměř 400 milionů korun. Měl se vyhnout také placení daní za přestup Luky Modriće do Tottenhamu.

Disciplinární komise UEFA Chorvaty potrestala pokutou 100 tisíc eur a zákazem prodávat vstupenky na své zápasy osobám, které jsou u fotbalové asociace a úřadů balkánské země vedeny jako problémové. Tato podmínka platí po zbytek šampionátu.

UEFA obvinila Chorvatsko ze čtyř přestupků - používání pyrotechniky, házení předmětů na hrací plochu, výtržností diváků a rasismu.

Chování chorvatských chuligánů tvrdě odsoudili trenér národního týmu Ante Čačič nebo záložník Ivan Rakitič, ale také chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová.

Pyrotechnika vybuchla přímo před obličejem jednoho z pořadatelů. Je v pořádku | Foto: Reuters

Chorvaté se nakonec přímo na stadionu poprali mezi sebou | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme