Jihozápad Spojených států rdousí rekordní vedra, lesní požáry zuří i u měst

Kalifornii, ale třeba i Arizonu zasáhly rekordně vysoké teploty. Horka a sucha zároveň zvyšují riziko lesních požárů, se kterými hasiči bojují na několika místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad siluetou Los Angeles vystupuje dým z lesního požáru na pokraji metropole

Nad siluetou Los Angeles vystupuje dým z lesního požáru na pokraji metropole | Zdroj: Reuters

S velkými vedry se potýkají především v Kalifornii, Arizoně a Nevadě, kde teploty šplhají k 40 stupňům Celsia. Lidé ve velkých městech se doslova pečou, a tak jsou přeplněné pláže, vzdušná prostranství u oceánu, veřejné bazény i klimatizovaná obchodní a kulturní centra nebo knihovny.

V Arizoně dokonce včera přisoudily vedrům úřady smrt už čtyřem lidem. V Kalifornii se už elektrická přenosová soustava dostala do velké zátěže a byla tam vyhlášena energetická pohotovost.

V Kalifornii se také snaží hasiči zlikvidovat několik požárů. Jsou na pokraji velkých měst, ale potýká se s nimi celý region. Od hornatých návrší nad Santa Barbarou, Los Angeles až po mexickou hranici.

Za městem Los Angeles se snaží na 350 hasičů zkrotit živel, který se pase na vyschlé vegetaci. Úřady tam evakuovaly stovky obyvatel. S požáry se však potýká i Nové Mexiko a Nevada, kde plameny zničily desítky domů.

Podle expertů se trend velkých letních veder bude zhoršovat a lidé se musejí na obdobná horká léta připravit.

Hasiči se snaží zkrotit lesní požár nedaleko Los Angeles | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme