Bez tibetských vlajek i bez zatýkání, zato s mávači. Čínský prezident navštívil Polsko

Čínský prezident Si Ťin-pching se po čtvrt roce znovu vydal na návštěvu střední Evropy. Ve Varšavě na něj čekali příznivci v ulicích, polská jablka i slavnostní banket. Program cesty byl podobný tomu, který absolvoval v Česku. K potyčkám mezi „mávači” a odpůrci ve Varšavě tentokrát nedošlo.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Si Ťin-pching navštívil Varšavu

Si Ťin-pching navštívil Varšavu | Zdroj: ČTK

Po stránce programu byly Si Ťin-pchingovy cesty do Česka a do Polska podobné, jednalo se především o ekonomice. Čínskému prezidentovi se ale od polské společnosti dostalo jiného přijetí než při březnové návštěvě v Čechách, „Pražský styl” se tak nekonal.

Varšavský klid

Zatímco v Česku byla návštěva čínského prezidenta rozbuškou, ve Varšavě byl klid. Policie nezasahovala v kancelářích ani na umělecké škole a nezadržovala ani demonstranty s tibetskými vlajkami. Vlajky Tibetu, které byly v Praze symbolem nevole, ve Varšavě vůbec vidět nebylo. Neproběhly ani žádné větší demonstrace.

Několik desítek lidí se ve Varšavě sešlo před čínskou ambasádou v neděli. Převážně Číňané tam protestovali proti porušování lidských práv. Si Ťin-pchingovi odpůrci měli transparenty s nápisy „Stop perzekuci (náboženského hnutí) Falung Gong” nebo „Stop čínské hegemonii”.

Čínské vlajky před prezidentským palácem ve Varšavě | Foto: Twitter, Julia Zazzle

Si Ťin-pching dorazil na varšavské letiště v neděli odpoledne v doprovodu polských stíhaček F16. A stejně jako v Čechách trasu jeho kolony lemovaly stovky Číňanů s transparenty, žlutočervenými vlajkami a polskými i čínskými nápisy „Vítáme v Polsku čínského vůdce Si”. Na třídě před prezidentským palácem pak byly lampy vyzdobené polskými a čínskými vlajkami.

K incidentům mezi příznivci a odpůrci nedošlo, přivítání v „pražském stylu” se tak neopakovalo. Chyběl i ohňostroj nebo billboardy s uvítáním. Ani polská média se návštěvou příliš nezabývala.

Pragmatické cíle polské vlády

Vstřícně přijala čínského prezidenta polská vláda, která usiluje o snadnější přístup polských výrobků na čínský trh, například o vývoz jablek, masa nebo vodky. Zdánlivá marginálie je pro polské potravináře důležitá, potřebují nahradit výpadek, který jim způsobily ruské sankce.

Čínské a polské firmy podepsaly ve Varšavě řadu dvoustranných smluv. V pondělí uzavřela dohodu Varšavská burza s čínskou bankou Haitong.

Číňané se rovněž zajímají o polskou jadernou energetiku. Ta sice stále existuje jen na papíře a její budoucnost je nejasná, ale portál Energetyka24.pl upozorňuje na to, že se o polské energetické společnosti EDF a Unipetrol aktivně zajímá česko-čínský finanční fond, který vznikl za spolupráce se skupinou J&T.

S menším nadšením přivítal v Polsku prezidenta liberální deník Gazeta Wyborcza, který o víkendu vydal obsáhlý Si Ťin-pchingův kritický profil, v něm popsal přiostření režimu i čínské mocenské ambice. „Za maskou nového Maa se skrývá vůdce, který se bojí o budoucnost komunismu v jeho zemi. Prostudoval rozpad SSSR a nechce, aby se v Číně opakoval,” píše ve Wyborczej novinářka Maria Kruczkowska.

Polsko chce být čínskou branou do Evropy

Si Ťin-pching přijel do Polska několik měsíců potom, co Čínu navštívil jeho polský protějšek. Andrzej Duda byl na pětidenní státní návštěvě v Číně v listopadu 2015. V Pekingu se tehdy setkal se Si Ťin-pchingem a zúčastnil se mimo jiné i summitu Číny a východoevropských států „16+1”, toho se při své cestě do Číny v minulém týdnu zúčastnil i český premiér Sobotka.

"Si Ťin-pchingova návštěva v Polsku potvrzuje nový kurz polsko-čínských vztahů, který nastavila podzimní návštěva prezidenta Dudy v Číně. Chceme být pro Čínu hlavním středoevropským partnerem," řekl tajemník prezidentské kanceláře pro zahraniční věci Krzysztof Szczerski.

Příznivci Si Ťin-pchinga ve varšavském metru | Foto: Jakub Wiech

Číňané nepodceňují symboly, a tak už 8. června vypravili z hlavního města jihozápadní čínské provincie S’-čchuan do Varšavy první vlak pod značkou „China Railway Express”. Ten dojel na varšavské nádraží v neděli a vyčkal, až ho prezidenti pokřtí a symbolicky tak otevřou novou Hedvábnou stezku, na které má být Varšava jednou z hlavních zastávek.

A u zastávky nemá zůstat. Prezident Duda vyjádřil naději, že Polsko bude pro Čínany hlavním logistickým uzlem. „Doufáme, že se Polsko stane pro čínskou ekonomiky branou do Evropy,” uvedl Duda při podpisu smlouvy o strategickém partnerství.

O lepší dopravní spojení s Čínou se v minulém týdnu snažil i český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Jednal tam o nových leteckých linkách.

Projekt Hedvábná stezka 21. století a skupina 16+1 | Foto: Český rozhlas

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme