Cyklistická unie nekomunikuje, stěžuje si právník Štovíček. Sáblíkovou zastupovat nemůže

Český olympijský výbor a svaz cyklistiky podá žalobu na Mezinárodní cyklistickou unii kvůli Martině Sáblíkové. UCI totiž odmítá jakkoliv diskutovat o případném doplnění trojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení do startovní listiny cyklistické časovky v Riu a pouze zopakovala, že kvalifikační kritéria podle nich nesplnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková se věnuje i cyklistice. Časovku v rámci MS dojela 12. (ilustrační foto)

Martina Sáblíková se věnuje i cyklistice. Časovku v rámci MS dojela 12. (ilustrační foto) | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

„Chceme to dotáhnout až do konce. Do finálního rozhodnutí to nechceme vzdát,“ vysvětluje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, proč se se svými spolupracovníky a vedením národního cyklistického svazu rozhodl situaci nevzdat a řešit jí u poslední možné instance.

Tou je Mezinárodní sportovní arbitráž. Pokud by ale celá kauza měla skončit a ideálně ve prospěch Sáblíkové ještě před startem olympiády v Riu, musela by nyní začít spolupracovat i právě Mezinárodní cyklistická unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šance Martiny Sáblíkové na Rio odhadl i právník Jan Štovíček

„Stihnout se to dá, ale vyžaduje to dobrou vůli z obou stran. Aby proběhlo zkrácené řízení, je potřeba i souhlas UCI. Jak k tomu přistoupí, nevíme. Zatím se moc vstřícně nechovali, teď s námi úplně přestali mluvit,“ říká expert na sportovní právo Jan Štovíček.

„Jsem trošku pesimista a nemyslím, že by nám nějak pomohli. Je hrozně málo času a to jen ten problém. Pokud budou souhlasit, mohlo by se to stihnout. Pokud ne, jsem velmi skeptický,“ podotýká předseda legislativní rady ČOV.

Jan Štovíček ovšem zároveň zastává funkci i v rozhodčí komisi Sportovní arbitráže v Lausanne, a proto on sám osobně Sáblíkovou zastupovat nebude moci.

Koordinuje ale další postup a doufá, že se mu podaří spojit síly s italským svazem, který na UCI kvůli stejnému problému podal žalobu už v březnu. „Posiluje nás to, protože vidíme, že v tom nejsme sami a není to nesmysl.“

V případě, že by i následná jednání s Mezinárodní cyklistickou unií opět zkrachovala, zbývá už jen poslední šance. A to, že tripartitní komise MOV udělí České republice, v tomto případě Martině Sáblíkové, divokou kartu.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme