Den před britskou volbou: Co říkají průzkumy?

22. červen 2016

V podstatě hodiny zbývají do chvíle, než Britové rozhodnou, zda vystoupí nebo zůstanou v Evropské unii. Část populace ještě není rozhodnutá a i podle dalších průzkumů je už nyní jasné, že výsledek se dá jen těžko předpokládat.

Jo Coxová, britská poslankyně za Labour Party, byla zastánkyní toho, aby Spojené království zůstalo v EU. Podle deníku The Independent se po její smrti rozrostl počet odpůrců brexitu a je tedy možné, že na základě této tragédie nakonec Británie v Unii zůstane.

Financial Times

Podle průzkumu Financial Times je situace stále velmi vyrovnaná. Ačkoliv se Britové musí již brzy rozhodnout, každý desátý člověk ještě stále neví, jak bude volit.

ORB

Den před referendem mají průzkumy různé výsledky. Podle ORB na základě 800 dotazovaných, vede zůstat. Ještě 12. června však tábor těch, kteří chtějí odejít, vedl s 49 % proti 48 % zastánců setrvání.

YouGov

Průzkum YouGov, s 9 % nerozhodnutých, jako jediný uvádí, že více (44 % ku 42 %) je těch, kteří chtějí Británii opustit.

BLESKOVÝ PRŮZKUM ČESKÉHO ROZHLASU

Průzkum Brexit - preferovaný výsledek referenda o Brexitu

ZÁZNAM DEBATY ČESKÉHO ROZHLASU PLUS

Včera proběhla veřejná debata pozvaných hostů na téma: Vystoupí Británie z EU? Mezi diskutujícími hosty zasedli: Eva Zamrazilová, Václav Klaus ml., Pavel Kohout, Jiří Pospíšil, Tomáš Sedláček a další.

autor: bar
Spustit audio