Kontrole sněmovny by měly nově podléhat všechny rozvědky, schválila to vláda

Kabinet dnes podpořil změny v kontrole zpravodajských služeb. Podle schválené novely by dohledu sněmovny měly nově podléhat všechny rozvědky, zaveden má být i druhý stupeň jejich kontroly odvozený od sněmovny a vlády. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

S posílením kontroly zpravodajských služeb počítal Sobotkův kabinet už ve svém programovém prohlášení a podle premiéra tento závazek vyplývá i z koaliční smlouvy.

„Naším cílem je eliminovat rizika zneužití či účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb, stejně jako zamezit jakýmkoli možným pokusům o politické tlaky vůči těmto službám,“ napsal Sobotka v prohlášení.

Sněmovní komise nyní kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba. Ta se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci.

Nově mají poslanci dostat možnost dohlížet i na Úřad pro zahraniční styky a informace, což je civilní rozvědka. Vedle toho má být zřízen i pětičlenný orgán nezávislé kontroly.

„Ten bude složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných osob, jehož kontrole budou podléhat všechny tři výše uvedené existující zpravodajské služby České republiky,“ uvádí se v prohlášení předsedy vlády. Členy má vybírat sněmovna na návrh vlády na dobu pěti let.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme