Kladno podpoří hokejovou mládež. Nejdřív chce vidět vyúčtování

22. červen 2016

Zhruba po roce začne Kladno zase přispívat na hokejovou mládež. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. Město hokejistům pozastavilo dotace loni v červnu kvůli podezření na nesrovnalosti v účetnictví. Celkem by si letos mládežnické oddíly mohly rozdělit až 7 milionů korun.

Rozdíl oproti předchozí praxi má být ten, že peníze půjdou přímo mládežnickým oddílům a v účetnictví tyhle peníze bude jasně oddělené.To podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) dřív nebylo. Město od toho očekává, že bude mít přehled, co se s penězi děje, na co je oddíly využijí a kolik skutečně „hokejová“ mládež stojí.

Podle smlouvy bude město dotace posílat od července v měsíčních splátkách. Jak týmy s penězi hospodaří, by navíc měla pravidelně hlídat nová kontrolní rada, kde budou zástupci města i klubu a peníze bude město vyplácet až na základě podrobného vyúčtování. Celkem by si letos mládežnické oddíly mohly rozdělit až 7 milionů korun. Dotace budou použity například na náklady na cesty, vybavení, ale třeba i soustředění.

Kontrola hospodaření klubu zatím není hotová

Město zároveň pokračuje v kontrole účetnictví klubu, její dokončení očekává vedení Kladna v nejbližších týdnech. Na zahájení kontroly hospodaření se majitelé klubu domlouvali několik měsíců.

Kvůli podezření na nesrovnalosti město minulý rok pozastavilo placení provozu stadionu. V lednu radní rozhodli, že Kladno opět bude náklady platit.

Město mělo ročně přispět na provoz hokejového stadionu částkou zhruba 15 milionů korun. Loni v červnu však dotace pozastavilo a v září zastupitelé odsouhlasili provedení hloubkové kontroly. Kladenský A-tým v současnosti hraje první ligu. Většinovým majitelem klubu je kladenský odchovanec a hvězda NHL Jaromír Jágr, město má v klubu třicetiprocentní podíl.

autor: kne
Spustit audio