Učitelům by měly příští rok vzrůst platy o osm procent, dohodla se vláda

Učitelé by měli dostat přidáno od příštího roku o osm procent. Domluvila se na tom dnes vláda při jednání o rozpočtu. Ostatní pracovníci ve školství dostanou navíc pět procent. Odboráři chtějí dál jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída (ilustrační foto).

Třída (ilustrační foto). | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

Zvýšení platů učitelů o osm procent je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kompromis. Svědčí ale o tom, že je školství priorita.

„To, co dnes vláda rozhodla, vycházelo z návrhů, které předložila paní ministryně Valachová, které jsme předložili v rámci koaličního jednání, jako jednotlivé politické strany, a z toho návrhu, který předložilo ministerstvo financí,“ vysvětlili premiér.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden uvedla, že v novém návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo na jednání koaliční rady, je pro školství ve srovnání s původním návrhem sedm miliard korun navíc.

Školské odbory vnímají navýšení platů, které schválila vláda, pozitivně. ČTK to řekla jejich místopředsedkyně Markéta Seidlová.

Odboráři chtějí ale dále vyjednávat, aby se ještě více přiblížili požadavku na desetiprocentní růst platů všech zaměstnanců školství. Mimo jiné by se mohlo diskutovat o možnosti zvýšení platů ještě letos.

V rozhovoru pro Český rozhlas Plus ale místopředsedkyně odborů mluvila o zklamání.

„Jsme opravdu zklamaní, že nebyly naplněny naše požadavky, které podpořila i řada ministrů - paní ministryně (školství), de facto je podpořil i pan ministr Babiš a další. Takže jsme opravdu očekávali, že tou prioritou budeme skutečně, a ne jenom- jak se říká - na půli cesty,“ reagovala na rozhodnutí vlády Markéta Seidlová.

Průměrná měsíční mzda / plat učitele regionálního školství (ZŠ, VOŠ a SŠ) | Foto: Český rozhlas

ČTK, Lenka Jansová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme