ANO podpoří jen komisi, která bude řešit přímo reorganizaci policie

Hnutí ANO by podpořilo sněmovní vyšetřovací komisi, která by se zabývala přímo reorganizací policie, řekl poslanec ANO Bronislav Schwarz. Komise by však neměla řešit okolnosti sporů o změny ve sboru, například proč se policisté neobracejí na inspekci, ale hovoří do médií. O komisi, která by se zabývala spory v policii, uvažuje sociální demokracie. Situaci má ve čtvrtek projednat bezpečnostní výbor. I o podobu tohoto jednání se koaliční strany přou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Martina Veselovského na téma bezpečnost, Bronislav Schwarz

Speciál Martina Veselovského na téma bezpečnost, Bronislav Schwarz | Foto: Filip Jandourek

O zřízení vyšetřovací komise hovořila také opoziční TOP 09. Vyšetřit by podle ní měla kroky státních zástupců a policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jejich vyjádření do médií, například o tom, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z úniku informací, považuje za nestandardní.

Schwarz svolal na čtvrtek jednání poslaneckého bezpečnostního výboru, o který kvůli údajným informacím o propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí žádali odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta a šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Dnes zopakoval, že jednání má být otevřené. „Pokud budu ten výbor řídit, začnu otevřeným režimem, aby všichni viděli, kdo se dostavil a kdo bude hlasovat pro pokračování výboru,“ uvedl Schwarz.

Na kroky místopředsedy výboru Schwarze si v úterý stěžoval předseda Roman Váňa z ČSSD, který je v zahraničí. Nemusel by podle něj být schválen program jednání, kde mají promluvit Šlachta, Komárek a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Sociální demokraté upozorňovali, že musejí být zbaveni mlčenlivosti.

Schwarz na čtvrtečním zasedání bezpečnostního výboru trvá, poslanci ČSSD program nepodpoří

Číst článek

„Oni sami požádali o zproštění mlčenlivosti, přesně vědí to, co řeknou v rámci zproštění mlčenlivosti, a to, co řeknou mimo zproštění mlčenlivosti,“ uvedl.

Pokud by podle Schwarze mluvili například o samotné reorganizaci policie, nátlacích na ÚOOZ, nepodléhalo by to mlčenlivosti.

Mlčenlivosti by naopak podléhaly záležitosti z trestních kauz. „Teď záleží na nejvyšším státním zástupci a ministru vnitra, jestli je zprostí mlčenlivosti,“ uvedl. Zkušení policisté však podle něj při tak závažných obviněních vědí, co dělají.

Šlachta dnes Aktuálně.cz řekl, že požádal o zbavení mlčenlivosti. Bude požadovat, aby jednání výboru bylo neveřejné.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD řekl, že jeho úřad nyní zkoumá, zda policisty může mlčenlivosti zbavit. Rád by to prý učinil, musela by o to ale nejprve požádat poslanecká sněmovna, popsal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme