Podíl dětí mezi uprchlíky se zvyšuje, varuje Pavla Gomba z UNICEF

22. červen 2016

Ve světě bylo loni nejvíc uprchlíků od druhé světové války – rekordních 65 milionů. Podle statistik uprchlo 21 milionů osob ze své země a přes 40 milionů lidí se přesunulo do bezpečnějších míst ve svých státech. Mezi uprchlíky podle UNICEF přibývá dětí bez doprovodu.

„Z uprchlíků, kteří přišli v loňském roce do Evropy, bylo dětí 518 tisíc. Ty v Evropě loni požádaly o azyl. V letošním roce se podíl dětí, to znamená věkové kategorie 0 až 18 let, ještě zvyšuje,“ říká Pavla Gomba, ředitelka české pobočky UNICEF. Dodává, že dříve byli mezi uprchlíky především muži, teď přichází více žen a dětí.

Dětští uprchlíci bez doprovodu

UNICEF minulý týden oznámil, že do Itálie letos mezi běženci z Afriky dorazilo po moři 7009 dětí bez doprovodu, ve srovnání s loňským rokem je to dvojnásobek. Jak se vůbec stane, že tyto děti vyrazí na velmi náročnou cestu samy? Podle Pavly Gomby se většinou jedná o mladistvé ve věku 14 – 18 let, ale UNICEF zaznamenal i případy malých dětí.

„Může k tomu dojít třeba z toho důvodu, že rodiče po cestě zemřou, nebo se ztratí v panice, která vypukne. U těch nejmenších dětí může jít i o případ, kdy třeba na začátku cesty opravdu s těmi rodiči nebo s nějakým příbuzným byly, ale potom po cestě se něco stalo, takže do té cílové destinace už děti dorazí samy. A potom tu jsou mladiství, u kterých je to třeba jednak jejich vlastní rozhodnutí, že prostě už nechtějí v té situaci žít, ale může to být i motivace jejich rodiny.“

Návrat UNICEFU do Evropy

„Pro nás je tato situace opravdu velmi výjimečná, a to proto, že je to poprvé od 2. světové války, kdy UNICEF znovu pomáhá programově na území Evropy. UNICEF vznikl jako pomoc dětem po 2. světové válce, nicméně v těch posledních dekádách jsme pomáhali programově jinde, takže pro nás je tato situace opravdu unikátní,“ vysvětluje Pavla Gomba.

V některých hraničních pásmech UNICEF zřídil tranzitní centra či mobilní zdravotní střediska pro matky s dětmi nebo těhotné ženy, děti si také mohou hrát v bezpečných centrech. Podle Gomby se UNICEF snaží podpořit i vlády, neziskové organizace a školit terénní pracovníky.

Kolik dětí žije v oblastech, ve kterých se válčí? A jak se děti uprchlíků dokáží po tom, co prožili, vrátit zpět do školních lavic? Poslechněte si celé Interview Plus s Pavlou Gombou.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio