Gottwald a Stalin už nejsou čestnými občany Domažlic, Hitler na seznamu Lanškrouna zůstává

Klement Gottwald a Josif Stalin už oficiálně nejsou čestnými občany západočeských Domažlic. Na odejmutí občanství se dohodli zastupitelé města. Pro bylo 16, dva se zdrželi. Informaci Českému rozhlasu potvrdila mluvčí radnice Kristýna Bublová. Stalin dostal čestné občanství Domažlic v srpnu 1945, Gottwald v říjnu 1948.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Stalin

Josef Stalin | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Trygve Utstumo

Město se rozhodlo pro odebrání čestných občanství komunistických vůdců na základě návrhu, který přišel po květnových oslavách osvobození Domažlic. Radnice tehdy rozdala čtyři čestná občanství americkým veteránům.

Seznam čestných občanů západočeských Domažlic čítá jména jako Alois Jirásek, Jaroslav Vrchlický, Tomáš Garrique Masaryk, Edvard Beneš nebo Franklin Delano Roosevelt.

Je obvyklé, že města a obce udělaná občanství odebírají. Například Plzeň hned v prosinci 1989 smazala z listiny čestných občanů dva velitele sovětské armády, která 21. srpna 1968 okupovala Československo. Odepsala také někdejšího ředitele Československého rozhlasu a šéfa Ústřední správy spojů Karla Hoffmana, který v roce 1968 nechal zastavit vysílání rozhlasu.

V červnu 2006 plzenští zastupitelé vzali čestná občanství také prezidentům Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému. Loni přišli Stalin i Gottwald o čestné občanství v Písku.

Na druhou stranu čestným občanem Lanškrouna stále zůstává nacistický vůdce Adolf Hitler.

Lukáš Milota, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme