V předvečer referenda o brexitu průzkumy předpovídají velmi těsný výsledek

Jen několik hodin před zahájením referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii zůstává téměř desetina britských voličů stále nerozhodnuta, jak bude hlasovat. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci takzvaného brexitu je přitom natolik těsný, že skutečný výsledek lze podle agentury Opinium jen těžko předvídat. Vyplývá to ze zatím posledního průzkumu společnosti, kterého se zúčastnily 3 tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější | Foto: Matt Dunham | Zdroj: ČTK

Zastánci odchodu Velké Británie z osmadvacítky v průzkumu vedou o jeden procentní bod. Pro brexit je 45 procent Britů, proti 44 procent.

Naposledy Opinium zveřejnila výsledek stejného průzkumu v sobotu, kdy měly oba tábory shodně 44 procent.

Po zpřístupnění výsledků průzkumu na internetu se web společnosti pod náporem návštěvníků zhroutil. Dokazuje to velký zájem Britů o referendum.

Výsledky svého dotazování zveřejnila těsně před hlasováním také společnost TNS, podle které si 43 procent respondentů přeje brexit, 41 procent je proti němu. Zbývajících 16 procent se ještě nerozhodlo, případně se referenda nechce zúčastnit.

V průzkumu TNS, jehož výsledek byl zveřejněn před týdnem, se vyslovilo pro brexit 47 procent respondentů, pro setrvání pak 40 procent.

Britská libra před zítřejším referendem o Brexitu posiluje proti dolaru o 0,2 procenta na hladinu 1,4672. Mnozí Britové si ale pro jistotu ve velkém směňují libry za dolary. Obávají se totiž, že by po vítězství zastánců brexitu mohla hodnota libry výrazně klesnout.

ČRo, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme