Vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu v Riu nebudou, rozhodla mezinárodní federace

Na olympijských hrách v Riu de Janeiru nebudou startovat vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Mezinárodní federace IWF je na středečním zasedání v Tbilisi potrestala za tři a více pozitivních dopingových testů při nových analýzách vzorků z her v letech 2008 a 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpírání,ilustrační foto

Vzpírání,ilustrační foto | Foto: www iwf.net

Všechny tři země byly na rok vyloučeny z mezinárodních soutěží. Po letošním přezkoumání vzorků z dvou předchozích olympiád informovala IWF celkem o 17 pozitivních výsledcích.

Rozhodnutí IWF rozčílilo ruského ministra sportu Vitalije Mutka, který ho označil za „psychotický záchvat". „Jak můžete potrestat tým, který by měl jet na olympijské hry 2016, za prohřešky z roku 2008 nebo 2012," řekl v rozhovoru pro agenturu R-Sport.

„Je to jako na objednávku, navíc spojené s rezignací na všechny principy a pravidla," dodal.

Za dopingové prohřešky svých vzpěračů přišly po jednání v Tbilisi o jedno až dvě účastnická místa v Riu reprezentace Ázerbájdžánu, Moldavska a KLDR. Už dříve byly takto potrestány také Rumunsko a Uzbekistán.

Minulý týden potvrdila mezinárodní atletická federace IAAF pokračující trest pro ruské atlety, kteří kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu rovněž nesmějí závodit v Riu.

V úterý MOV uvedl, že o startu všech ruských a keňských sportovců na olympijských hrách rozhodne vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace, neboť v obou zemích chybí uspokojivý antidopingový systém.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme