Dialog nejenom s počítačem

Občas, když otevírám počítač, si vzpomenu na svůj první dialog s ním. Je to už víc jak dvacet let, ale na to, jak se na mě hodně, ale opravdu hodně rozzlobil můj první počítač, na to nikdy nezapomenu!

Ten den jsem se na něm učila pracovat doslova za pochodu. Odpoledne jsme počítač vybalili a já poprvé v životě uviděla myš.

„Co se s ní dělá, proboha,“ zeptala jsem se technika a ten mě s úsměvem uklidnil.

„To zvládnete. Když mají děti potíže s koordinací pohybů, tak se na myši učí. Zvládnete to i vy…“

Měl pravdu, zvládla jsem to. Večer jsem na počítači poprvé napsala fakturu pro firmu pana Fuchse. A pak jsem u něho do půlnoci seděla (u počítače, ne u pana Fuchse), a zjišťovala jsem, co všechno můj nový pomocník – kamarád počítač, dokáže.

Přiznám se, že co krok, to omyl. Hodinu, dvě, tři. Chybami se sice člověk učí, ale to, co jsem vyváděla já, bylo asi i na počítač dost. Najednou zhasl. Nevím, jak to dokázal, ale prostě zhasl a uprostřed černé obrazovky na mě koukala velká červená tečka. Koukaly jsme na sebe dlouho. Hodně dlouho. Nakonec jsem počítač vypnula a za chvíli jsem ho znovu nastartovala. Šel. A velká červená tečka zmizela. Nikdo z počítačových expertů mi tuhle velkou červenou tečku, nikdy nevysvětlil a já po vysvětlení vlastně ani netoužila. Věděla jsem to.

Počítač už měl plné zuby toho, co s ním provádím a chtěl se podívat, co to před ním sedí za blbečka, a tak se svým zvědavým, červeným okem, na mě podíval...

Od té doby své počítače zlobím sice méně, ale když přijdu do firmy k panu Hlubockému, kolínskému počítačovému guru, pokaždé ožije a nadskočí na židli a na židlích nadskočí všichni jeho zaměstnanci, včetně mého kamaráda Ivánka, kterého mám v mobilu uloženého jako POČÍTAČ * IVAN * GÉNIUS. Ptáte se, proč všichni nadskočí? Protože problémy, se kterými za nimi chodím, jsou pro ně vždycky hodně zábavné...

Nicméně jsem nepoučitelná. Nestačí mi, že jsem se jakž takž spřátelila s počítačem, já jsem se před rokem pokusila spřátelit i se svým mobilním operátorem!

Byla neděle 22. června 2015, před šedesáti pěti lety jsem se narodila, a tak jsem celý den odepisovala všem, kteří mi přáli na facebooku, volali mi nebo mi poslali maily a esemesky. A právě mezi esemeskami byla jedna od mého operátora.

„Vážený zákazníku přejeme vám všechno nejlepší k narozeninám.“

Chvíli jsem váhala, jestli mám odepsat, protože jsem už několikrát na podobné zprávy odepsala, ale operátor se mnou nikdy nekomunikoval, ale nakonec jsem tomuhle odepsala, protože když chceme vést s kýmkoli dialog, musíme začít my, nemám pravdu?

A tak jsem gratulantovi – mobilnímu operátorovi napsala:

Děkuju za přání!

A představte si, co se stalo! Přišla mi odpověď! Vážně! Přišel mi usměvavý smailík! :-) Není to úžasné? To bylo nejkrásnější přání a já tímto děkuju svému mobilnímu operátorovi, ze kterého se konečně, možná i mým malým přičiněním, pomalu stává člověk!

Spustit audio