Eurodeník - 9. díl: Někteří Francouzi se zbavují lístků, mají strach o bezpečnost

Na evropském fotbalovém šampionátu se objevily potíže, se kterými se na začátku turnaje moc nepočítalo - bitky mezi fanoušky, katastrofální stav trávníků na některých stadionech či krádeže na oficiálních parkovištích. Na druhé straně obavy z teroristických útoků se zatím naštěstí nenaplnily. Přesto ale atmosféru mistrovství Evropy poznamenaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupenky na zápasy Eura se dají sehnat přímo od Francouzů. Někteří na stadiony nechtějí

Vstupenky na zápasy Eura se dají sehnat přímo od Francouzů. Někteří na stadiony nechtějí | Zdroj: Reuters

„Na první fázi turnaje jsem měl čtyři vstupenky, ale na žádný zápas jsem nešel. Lístky jsem prodal a koukal jsem se doma na televizi,“ říká pětatřicetiletý bankovní manažer Guillaume

Odradila ho bezpečnostní opatření. Nechce jít na stadion dvě hodiny před zápasem, čekat ve frontě na kontroly a pak se dlouho dostávat ze stadionu domů, ale hlavně se necítí úplně v bezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Šmíd zjistil ve Francii od jednoho z místních důvody, proč prodává lístky a nechce na stadion

„Podobné akce musí být velkým svátkem a ne, aby všude hlídali policisté a aby stadion vypadal jako pečlivě střežená pevnost,“ dodává.

Opatření se zatím osvědčila, na rozdíl od Guiillauma většinu fanoušků neodradila - tedy těch, kteří přijeli podpořit svá mužstva z různých zemí. Ale stín nejistoty zůstává i u těch, které bychom na stadionech čekali, tedy u bývalých fotbalistů.

V Lille bydlí bývalý reprezentační stoper David Rozehnal, který hraje v nedalekém belgickém Ostende, první týden turnaje vůbec neviděl. „Zahajovací zápas Francie jsme viděli na dovolené jen na malé televizi,“ říká.

Gejzír fotbalové radosti: Islandský komentátor vášnivě slavil postup

Číst článek

Čeští fotbalisté hráli svůj poslední zápas v Lens, které je od Lille jen několik desítek kilometrů. David Rozehnal ale zápas přímo na stadionu neviděl.

„Na zápas jsem chtěl jet se synem, ale po tom, co se stalo v Paříži a v Belgii jsem to přehodnotil a radši jsem se koukal doma, než abych se stresoval na stadionu a při bezpečnostních prohlídkách,“ vysvětluje David Rozehnat.

Jan Šmíd, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme