Pětina voličů ve skotském Edinburghu hlasovala korespondenčně

Britové dnes v historickém referendu rozhodují o setrvání své země v Evropské unii. Přibližně 22 procent oprávněných voličů ve skotském Edinburghu už hlasovalo s předstihem korespondenčně. Místní volební komise také potvrdila, že zájem voličů je výrazně vyšší než při jiných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

„Proud voličů přicházejících hlasovat stále neustává,“ popisuje z Edinburghu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Viktor Daněk. Nejvíce lidí by ale podle něj mohlo přijít odpoledne, až půjdou z práce.

„Setkal jsem se tady s pánem, pro kterého bylo rozhodování tak těžké, že ještě ve volební místnosti váhal, jak se rozhodnout. Výsledek mi ale neprozradil,“ dodává Daněk.

Většina lidí zatím podle něj tvrdí, že hlasovali pro setrvání v EU. Často prý zaznívá argument, že nechtějí zůstat na periferii Evropy. Hlasující proti říkají, že se jim nelíbí rozrůstání unie a prohlubování integrace.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii | Foto: Viktor Daněk

Skotská národní strana a další velké politické subjekty doporučili voličům hlasovat pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. Průzkumy veřejného mínění pak naznačují, že hodně Skotů si jejich radu vezme k srdci.

Pokud by ale Británie zvolila odchod, zvažují skotští nacionalisté vyvolání referenda o odtržení od Velké Británie.

Britové plní volební místnosti. Očekává se výjimečná účast

Číst článek

Volební místnosti se otevřely dnes v osm hodin ráno našeho času. Otázka, na kterou voliči odpovídají, zní: „Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie, nebo by mělo EU opustit?“

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii | Foto: Viktor Daněk

Hlasovat mohou občané Británie, Irska a Společenství starší 18 let, kteří mají trvalé bydliště v Británii, a rovněž britští občané žijící v zahraničí, kteří se v posledních 15 letech nacházejí ve volebních registrech Velké Británie. Na rozdíl od parlamentních voleb mají v tomto případě volební právo i občané Gibraltaru.

Vyjádřit se může celkem 46,5 milionu oprávněných voličů, což je prý v moderní britské historii vůbec největší počet lidí, kteří mají právo hlasovat.

Všechno, co jste chtěli vědět o brexitu

Číst článek

Přes 41 tisíc volebních místností bude otevřených do 23 hodin našeho času. Nejsou připraveny průzkumy mezi voliči, kteří odhlasovali.

Prvním sečteným obvodem tak bude pravděpodobně Sunderland. Výsledky se očekávají v pátek kolem půl jedné ráno, finální budou o tři až čtyři hodiny později.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Skotové budou hlasovat spíše pro pokračování členství v Evropské unii | Foto: Viktor Daněk

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme