Dostihy daly přednost fotbalu a České derby se nepojede v neděli. Lidi přijdou, věří Váňa

České derby je vrcholem českého dostihového kalendáře a s dotací 2 a půl milionu korun také nejbohatším rovinovým dostihem ve střední Evropě. Přesto i ono muselo ustoupit ještě větším akcím, a tak se za téměř 100 let své existence poběží poprvé jindy, než v neděli. Konkrétně dnes od půl osmé večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Váňa při natáčení filmu "Váňa"

Josef Váňa při natáčení filmu "Váňa" | Foto: 2media.cz

Mistrovství Evropy ve fotbale bylo pro České derby příliš velkou konkurencí, a tak ze své tradice slevilo a našlo v kalendáři den, kdy se na Euru nehraje.

„Pro sponzora je rozhodující, aby tam byla televize. Proto je termín ve čtvrtek. Teď tu vyzkoušeli odpolední dostihy a přišlo možná víc lidí než v neděli. Nevidím to jako problém,“ míní trenér Josef Váňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

České derby se výjimečně nepojede v tradičním nedělním termínu

Legendu Velké pardubické změna termínu naopak potěšila, protože si stejně jako ostatní mohl domluvit ty nejlepší žokeje, kteří mají o víkendu závody všude jinde po Evropě.

S čím ovšem dopředu počítat nemohl je počasí, to jeho nejoblíbenější mu dnes, kdy má být přes 30 stupňů, sotva vyjde. „Když jsem byl žokej a jezdil jsem každý týden, nejradši jsem jezdil v dešti. Nikdy jsem neměl rád vedra,“ říká.

„Každý žokej si staví tu nejnižší váhu, kterou může jezdit. A když jede pět koní za sebou v třicetistupňovém vedru, organismus dostává tvrdě zabrat,“ vysvětluje velezkušený žokej a trenér.

Navíc slunce může kromě žokejů vysušit i dráhu, což koním nepomůže. „Předpokládám, že tvrdo nebude, ale pro zdraví koní je ideální elastická dráha, spíš měkčí. Spousta koní se specializuje na různé podklady, ale myslím, že dráze extrém nebude,“ přemýšlí Josef Váňa.

Z jeho tří koní se v letošním derby se nejvíce věří hnědáku Timekeeperovi. Nižší kurz než on má pouze další hnědák Gontschar.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme