Ruští ekonomové předpovídají v případě brexitu posílení rublu

Rusové se v případě odchodu Velké Británie z Evropské unie obávají krachu osmadvacítky. Pokud se Britové vysloví pro opuštění unie, ruští ekonomové předpovídají posílení rublu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská vlajka (ilustrační foto)

Ruská vlajka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Ruský ministr pro ekonomický rozvoj Alexej Uljukajev se domnívá, že Britové se v referendu vysloví spíše pro Evropskou unii, protože důsledky odchodu jsou velmi nejasné.

S ministrem souhlasí i politolog Pavel Kolesnikov. Ten Českému rozhlasu řekl, že nikdo teď nemůže přesně odhadnout, jaký politický a ekonomický dopad by brexit měl na samotnou Británii a Evropskou unii. Dodal ale, že na Rusko britské referendum žádný zásadní vliv mít nebude, ať už dopadne jakkoliv.

Přes 46 milionů oprávněných voličů dnes v historickém referendu rozhoduje o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že tábory zastánců a odpůrců vystoupení z osmadvacítky jsou mimořádně vyrovnané.

Ti, kteří nechtějí Evropskou unii opustit, argumentují tím, že členství Velké Británii přináší řadu výhod v oblasti obchodu nebo cestování. Oproti tomu takzvaní brexiters tvrdí, že Británii bude mimo unii lépe, protože bude moci rozhodovat sama o sobě.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme