Brexit by mohl ohrozit projekt sjednocené Evropy, strachuje se Německo

Německá vláda ani diplomacie se v posledních týdnech k britskému referendu vůbec nevyjadřovaly z obavy, že by si to Britové mohli vyložit jako poučování. Brusel už ale Brity varoval, že pokud se pro brexit rozhodnou, nemůžou počítat s jednáním o nových podmínkách členství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že na evropském řešení migrační krize trvá (archivní foto)

Spolková kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že na evropském řešení migrační krize trvá (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Velkým přáním kancléřky Angely Merkelové je, aby Velká Británie v Evropské unii zůstala.

Německo se totiž bojí, že by se s brexitem začal rozpadat projekt sjednocené Evropy, s nímž Němci spojili svou poválečnou identitu. Po brexitu by se evropské společenství mohlo začít rozpadávat a Německo má strach, že by se v takové Evropě stalo zákonitě ekonomickou mocností. S ohledem na historickou zkušenost to Němci za lákavé nepovažují a cítí se dobře v soudržné EU.

Všechno, co jste chtěli vědět o brexitu

Číst článek

Berlín má také obavy, že po odchodu Britů by převahu v Evropské unii získaly jižní státy, které na rozdíl od Velké Británie nesouhlasí s německou politikou úspor.

Přestože se ale o brexitu mluví nejčastěji v souvislosti s ekonomikou, pro Berlín by byly politické dopady odchodu Británie ještě bolestnější. Německá ekonomika by se s následky brexitu dokázala vyrovnat podle odhadů do dvou let, politické důsledky by ale pro Německo byly závažnější.

Přes 46 milionů oprávněných voličů dnes v historickém referendu rozhoduje o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že tábory zastánců a odpůrců vystoupení z osmadvacítky jsou mimořádně vyrovnané.

Ti, kteří nechtějí Evropskou unii opustit, argumentují tím, že členství Velké Británii přináší řadu výhod v oblasti obchodu nebo cestování. Oproti tomu takzvaní brexiters tvrdí, že Británii bude mimo unii lépe, protože bude moci rozhodovat sama o sobě.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme