Skotové začali mluvit o novém separatistickém referendu

Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti na Británii, neboť jsou proti své vůli nuceni opustit Evropskou unii. Listu The Telegraph to dnes řekl bývalý lídr skotských nacionalistů Alex Salmond. Podle první ministryně Skotska Nicoly Sturgeonové dali Skotové ve čtvrtečním referendu jasně najevo, že chtějí zůstat v EU. Británie však podle průběžných výsledků a odhadů britských televizí zvolila odchod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotský první ministr Alex Salmond

Skotský první ministr Alex Salmond | Zdroj: Reuters

„Z tohoto hlasování jasně vyplývá, že obyvatelé Skotska vidí svou budoucnost jako součást Evropské unie," uvedla v prohlášení po sečtení všech skotských obvodů Sturgeonová.

Ve Skotsku se pro setrvání Británie v EU vyslovilo téměř 1,7 milionu voličů, zatímco proti byl milion. K urnám však přišlo pouze 67,2 procenta, což je téměř pět procentních bodů méně než byl celobritský průměr.

Někteří skotští nacionalisté včetně bývalého prvního ministra Salmonda začali ihned mluvit o dalším hlasování o nezávislosti na Británii, které by Skotům umožnilo znovu přistoupit k EU.

Salmond však připomněl, že harmonogram vystoupení Británie záleží na dalších krocích premiéra Davida Camerona a na průběhu vyjednávání o budoucích vztazích unie a Británie. Teprve podle toho bude možné říci, zda a kdy Skotové skutečně referendum vypíší, řekl Salmond.

Právě on dovedl Skotsko jako první ministr k minulému separatistickému plebiscitu. V tom však před dvěma lety převážili zastánci setrvání ve svazku s Británií rozdílem více než deseti procentních bodů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme