Musíme se řídit vůlí lidu, řekl David Cameron. Rozhodl se rezignovat

Britský premiér David Cameron oznámil, že na základě výsledků referenda o vystoupení z EU rezignuje na svou funkci. 52 procent britských voličů totiž navzdory doporučení premiéra podpořilo takzvaný brexit, tedy odchod své země z Unie. Cameron zůstane v premiérském křesle ještě 3 měsíce, jméno nového ministerského předsedy konzervativci vyberou v říjnu na stranické konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron s manželkou Samanthou

Britský premiér David Cameron s manželkou Samanthou | Zdroj: Reuters

„Vůle britského lidu je něčím, čím se musíme řídit,“ řekl Cameron a nenechal nikoho na pochybách, že bude výsledek plebiscitu respektovat. Zastáncům brexitu pogratuloval.

„Jako premiér udělám vše pro to, abych loď v příštích týdnech a měsících udržel. Nemyslím si ale, že by bylo správné, abych se snažil být kapitánem, který kormidluje naši zemi do jejího příštího přístavu. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí. Ale jsem přesvědčený o tom, že země potřebuje období stability, po kterém přijde nový lídr,“ řekl zklamaný Cameron.

Le Penová touží po frexitu, podle Wilderse nazrál čas pro referendum i v Nizozemí

Číst článek

Britská ekonomika podle něj brexit ustojí. Cameron ujistil Brity žijící v jiných evropských zemích, že v nejbližší době se jejich život nezmění. Vyzval také parlamenty Skotska a Severního Irska, aby spolupracovali s Londýnem při nových rozhovorech s představiteli EU.

David Cameron loni před parlamentními volbami slíbil, že v případě vítězství vypíše referendum o vystoupení země z EU. Po triumfu jeho konzervativců ho opravdu vypsal a začal občany přesvědčovat, aby hlasovali pro setrvání v unii. To se mu ale nepodařilo hlavně uvnitř jeho strany, většina příznivců konzervativců totiž hlasovala pro brexit.

Bývalý starosta Londýna, konzervativec Boris Johnson, naopak podporoval brexit. Nyní je pravděpodobné, že bude chtít Camerona nahradit v premiérském křesle.

Británie se ve čtvrtečním referendu rozhodla opustit Evropskou unii. Podle konečných výsledků pro brexit hlasovalo 51,9 procent voličů, pro setrvání v unii 48,1 procent. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů.

 

Britský premiér den po referendu na Downing Street oznámil, že letos rezignuje na svou funkci | Foto: Reuters

Europarlament se kvůli britskému referendu mimořádně sejde v úterý

Číst článek

Brexit - výsledky hlasování v regionech | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme