Anglický fotbal po brexitu: Hráči z EU mohou potřebovat povolení

Premier League je jednou z nejlepších fotbalových soutěží světa, působí v ní však stovky hráčů a manažerů, kteří nepochází z Anglie. Rozhodnutí o opuštění Evropské unie může mít velký dopad na příchody nových hráčů, kteří budou muset vyhovět podmínkám pro pracovní povolení. Proto anglický fotbal stál o zachování členství Británie v Evropském společenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chelsea je zatím v čele anglické Premier League, v tomto utkání porazila Everton

Chelsea je zatím v čele anglické Premier League, v tomto utkání porazila Everton | Zdroj: Reuters

„S odchodem Británie z Evropské unie více než sto hráčů z Premier League nebude splňovat kritéria pro udělení pracovního povolení. Proto by nemohli automaticky vstoupit do anglických klubů,“ všímá si ve své analýze Telegraph.

V roce 2015 anglická fotbalová asociace (FA) ve spolupráci s ministerstvem vnitra zavedla nová pravidla, podle kterých mohli neangličtí hráči získat vízům. To mělo být udělováno pouze hráčům, kteří za svou zemi v závislosti na umístění v žebříčku FIFA odehráli určité procento reprezentačních startů.

Opuštění unie, které si Britové odhlasovali v referendu, může znamenat, že Velká Británie bude podle těchto kritérií po vystoupení postupovat vůči všem hráčům za zahraničí.

Někteří hráči, kteří by aktuálně nesplňovali kritéria FA:
Chelsea: Kurt Zouma, César Azplicueta
Arsenal: Héctor Bellerín, Francis Coquelin
Manchester United: David de Gea, Juan Mata, Anthony Martial
Manchester City: Eliquim Mangala, Jesús Navas, Samir Nasri

Doposud se kritéria fotbalistů ze zemí EU díky volnému pohybu osob netýkala, to se ale po odchodu ze společenství změní. Britský list Guardian jen v Premier League napočítal 161 hráčů z Evropské unie. Dvě třetiny z nich by podmínky pro udržení víza nesplnily. Další fotbalisté hrají v nižších soutěžích.

Například Česko je aktuálně v žebříčku FIFA 30. Pokud by tedy český hráč přestupoval do Anglie, která by pro všechny zahraniční hráče kritéria používala, musel by mít odehráno minimálně 60 procent soutěžních zápasů za reprezentaci v posledních dvou letech, aby dostal vízum a pracovní povolení.

Tomáš Rosický, kterého dlouhodobě trápí zranění, by pravidlům aktuálně nevyhověl, protože nadpoloviční většinu zápasů pod Pavlem Vrbou neodehrál. Problémy by měli i Matěj Vydra či Jiří Skalák.

Podobná byrokracie před lety komplikovala i přestup Petra Čecha. „Když jsme byli mimo EU, nesplňoval jsem podmínky, abych v 19 letech dostal pracovní povolení. Proto jsem tehdy skončil ve Francii. Třeba v Chelsea jsme měli hráče z Chorvatska, kteří za ní v životě nenastoupili, protože nikdy nedostali povolení,“ vzpomíná brankář Arsenalu.

Tomáš Rosický měl ze svého prvního gólu v Premiere League v sezoně velkou radost | Foto: Reuters

Představitelé anglického fotbalu se už dlouho před referendem obávali, že brexit bude nejvyšší anglickou ligu negativní dopad. Může se snížit počet zahraničních hráčů, což sníží atraktivitu soutěží. Přicházet kvůli byrokracii nemusí ani ti, kteří by povolení bez problémů dostali. Ti pak budou pro kluby dražší.

„Zažili jsme hodně frustrace během jednání s evropskou mašinérií, ale nemůžete jen tak odejít. Musíte se dostat dovnitř. Jednat, organizovat a pokusit se situaci ovlivnit,“ řekl je několik hodin před začátkem referenda šéf Premier League Richard Scudamore v rozhovoru pro The Week.

„Všechny kluby v Premier League vyjádřily svou podporu setrvání v unii,“ dodal.

Brexit za dva roky, náklady hned

Výsledky referenda neznamenají, že Británie opouští EU okamžitě. Londýn teď musí s ostatními zeměmi unie dojednat nové podmínky vzájemných vztahů, to má trvat dva roky.

Některé náklady se ale mohou projevit okamžitě kvůli propadu libry. Cena Pauly Pogby, o kterého mají zájem Manchester United či Chelsea byla odhadována na 113 milionů liber, díky poklesu britské měny je aktuálně 140 milionů.

Odborníci předpokládají, že podmínky pro pracovní trh budou nastaveny mírně, podobně jako to nyní má EU s Norskem a Švýcarskem. „Racionální politici by mohli uvolnit pravidla. Premier League je jedním z největších vývozních artiklů naší země a vytváří značné množství peněz,“ upozorňuje Gregory Ioannidis, profesor práva z univerzity v Sheffieldu v rozhovoru pro Telegraph.

Ani po definitivním vystoupení z unie by pravidla neplatila retrospektivně na hráče, kteří už v Anglii hrají. Změny by se tak měly projevit až po definitivním brexitu.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme