Europarlament se kvůli britskému referendu mimořádně sejde v úterý

Evropský parlament se v úterý dopoledne mimořádně sejde kvůli britskému rozhodnutí odejít z Evropské unie. Novinářům to po ranním jednání šéfů parlamentních frakcí řekl předseda EP Martin Schulz. Už zítra se kvůli brexitu sejdou v Berlíně ministři zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství - Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Belgie a Lucemburska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz | Zdroj: ČTK

Europoslanci by v úterý měli přijmout rezoluci, která výsledek hlasování zhodnotí a popíše nutné další kroky evropských institucí a samotného europarlamentu, vysvětlil Martin Schulz.

Dnes dopoledne ho ještě čeká právě jednání s šéfy dalších institucí EU - předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a premiérem předsednického nizozemska Markem Ruttem.

"Postoj europarlamentu je zcela jasný. Z rozhodnutí (Britů) jsme velmi smutní, ale je to projev suverénní vůle britských voličů," řekl novinářům Schulz. Jde podle něj o složitou situaci jak pro Británii, tak pro ostatní země EU.

Je třeba z právního a procedurálního hlediska vyhodnotit, jaké přesně budou další kroky, poznamenal šéf europarlamentu s tím, že podle příslušného článku unijní smlouvy je parlament součástí dění a hodlá být jeho aktivním účastníkem.

"V europarlamentu jsme připraveni přispět ke konstruktivnímu procesu," dodal Schulz.

Schůzka zakládající šestky v Berlíně

V Berlíně se v sobotu sejdou ministři zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství - Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Belgie a Lucemburska. Oznámilo to německé ministerstvo zahraničí, jehož šéf Frank-Walter Steinmeier své kolegy do Berlína pozval.

Ještě ve čtvrtek přitom německá kancléřka Angela Merkelová mluvila o tom, že o dopadech referenda o vystoupení Británie z Evropské unie by měly jednat všechny unijní země společně, a že nemá smysl, aby je odděleně řešily menší skupiny států.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme