Z rozhodnutí Britů jsem zklamán, řekl Zeman. K brexitu podle něj přispěly obavy z imigrace

Prezident Miloš Zeman se na svém faceboovém profilu vyjádřil k rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. V rozhovoru se svým tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem uvedl, že podle jeho názoru měli Britové špatné zkušenosti s některými imigranty a nebyli spokojení s prací Evropské komise. Zúžení evropského trhu podle něj negativně ovlivní naši ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem samozřejmě zklamán jako mnoho jiných lid, kteří si uvědomovali, jaké důsledky to bude mít jak pro Británii, tak pro Evropskou unii,“ řekl prezident.

Podle Zemana zřejmě k rozhodnutí přispěly negativní zkušenosti obyvatel Spojeného království s fungováním Evropské komise a s některými migranty.

„Britové už mají statisíce migrantů na svém území, zejména z Pákistánu. A právě v Británii vznikl termín No-go area, to znamená oblast, kam se večer neodvažují ani policisté,“ uvedl Zeman.

Prezident soudí, že brexit bude mít nepříjemný dopad na Evropskou unii. Britský vliv už nebude vyvažovat vliv francouzský a německý.

„Pokud jde o Českou republiku, tak každé zúžení evropského trhu vede ke zhoršení ekonomických podmínek. A my do EU exportujeme více než 80 procent našeho vývozu,“ dodal prezident Miloš Zeman.

Británie se ve čtvrtečním referendu rozhodla opustit Evropskou unii. Podle konečných výsledků pro brexit hlasovalo 51,9 procent voličů, pro setrvání v unii 48,1 procent. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme