Chtěl jsem najít jednu dobrou věc, kterou brexit přinese. Žádnou jsem nenašel, řekl Kmoníček

Výsledky britského referenda o odchodu z Evropské unie nepovažuje za dobrou zprávu ani šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. "Pokoušel jsem se na papír sesumírovat aspoň jednu dobrou věc, kterou tento krok přinese a popravdě řečeno, ani jednu jsem nenašel," řekl Českému rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Velká Británie se podle Kmoníčka vydala na cestu, u které budou klíčové dvě věci: „Kam ta cesta vede a to ani oni sami ještě nevědí. Dokonce ani vůdci hnutí Odejdeme neříkají, kam odejdeme, ke komu, koho na cestě potkáme. A důležité také je, když bude Británie dva roky z EU odcházet, co všechno si zabalí na cestu. Nejstrašnější, co by se mohlo stát, že si zabalí celou evropskou myšlenku.“

Podle Kmoníčka je sám fakt, že muselo dojít k referendu o brexitu, klasickou ukázkou toho, že se Evropská unie musí zamyslet nad tím, co má dělat a co nemá dělat.

„Já si do této chvíle myslím, že všechny otázky, které tímto aktem byly řešeny, byly pro Velkou Británii řešitelnější uvnitř než vně Evropské unie. Byla to vlastně volba o tom, jestli se uvnitř EU tyto otázky vůbec řešit chtějí,“ naznačil Kmoníček.

Pokud dojde k takové reflexi, mohlo by to podle něj být pozitivum. „Ale já se obávám i druhé možnosti, že to může být výzva k tomu, aby se podstata evropského projektu změnila,“ upozornil.

„Že může dojít k posílení hlasů o tom, že je-li od rána Evropa menší, tak to znamená, že by měla být ještě více sjednocená. I za cenu, že by to měla být Evropa dvourychlostní, tvrdého, měkkého jádra. Prostě, že může dojít i k posílení myšlenek, kterým se léta snažíme v unii bránit, protože nejsou výhodné pro národní zájmy České republiky,“ uzavřel Kmoníček.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme