Francie může kvůli brexitu tratit miliardy. Hollande svolal ministry

Rozhodnutí o brexitu nepříjemně překvapilo francouzskou vládu. Od rána proto v Elysejském paláci jedná krizový štáb pod vedením prezidenta Françoise Hollanda. Na odpoledne hlava státu svolala mimořádné zasedání Rady ministrů. Francie může zaznamenat miliardové exportní ztráty a brexit ovlivní i trh s nemovitostmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron, Francois Hollande

David Cameron, Francois Hollande | Zdroj: Reuters

V důsledku takzvaného brexitu můžou Francii do roku 2019 postihnout exportní ztráty přesahující až tři miliardy eur.

Britské rozhodnutí se také citelně dotkne trhu s nemovitostmi. Ve Francii žije na 400 tisíc Britů, kteří si kupují zejména na jihu země byty a rezidence.

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrolt prohlásil, že je potřeba jednat a poučit se z důsledků britského referenda.

Průzkumy ukazují, že kdyby se podobné referendum vyhlásilo ve Francii, zastánci setrvání v Unii by výrazně zvítězili. Předsedkyně nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová přesto už vyzvala k uspořádání referenda.

Británie se ve čtvrtečním referendu rozhodla opustit Evropskou unii. Podle konečných výsledků pro brexit hlasovalo 51,9 procent voličů, pro setrvání v unii 48,1 procent. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů.

Jan Šmíd, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme