Jedničkou draftu bude Matthews, říká Jiří Fischer, který se v Detroitu stará o mládež

Draft nejlepších mladých hokejistů světa bude v úvodním kole velmi pravděpodobně bez českých hráčů. Souboj o jedničku bude mezi Američanem Matthewsem a Finem Lainem. U českých hokejistů se dá čekat, že si je kluby NHL budou vybírat až po konci úvodního kola. A tak jsou pryč doby, kdy byli Češi hlavními hvězdami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auston Matthews z týmu Spojených států (vpravo) v zápase s Maďarskem na MS v Moskvě

Auston Matthews z týmu Spojených států (vpravo) v zápase s Maďarskem na MS v Moskvě | Zdroj: Reuters

V roce 1992 začínala vstupní draft Tampa Bay jako nový tým a vybrala historicky prvního českého hokejistu jako jedničku. Romana Hamrlíka ze Zlína. Podobně na výsluní byl český hokej ještě jednou, když jako prvního brala Atlanta Patrika Štefana v roce 1999.

Češi letos budou v prvním kole jen těžko, reálnější je až druhé kolo a dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vstupní draft NHL se zaměřil reportér ČRo František Kuna

Do Buffala odletěl na draft i hradecký obránce Filip Hronek. „Nervozita ještě nestoupá. Začnu si ji uvědomovat, až tam budu. Jak se draft blíží, vše začíná být intenzivnější. Uvidíme, co se tam bude dít. Je to krok do neznáma,“ říká mladý bek.

V Buffalu, kousek od Niagarských vodopádů, se ale budou skloňovat jiná jména. Auston Matthews ze spojených států a Fin Patrick Laine.

„Věřím, že Matthews půjde jako číslo jedna, Laine jako dvojka a Jesse Puljujärvi třetí,“ říká Jiří Fischer, který pracuje u mládeže Detroitu a pro Světový pohár dělá Čechům skauta v NHL. Matthewse by tak bralo Toronto, Laineho, Laineho Winnipeg.

Do draftu se zapojuje všech 30 klubů v NHL, každý má ale různou strategii. „Někdo je v situaci, kdy se snaží přebudovat celý tým, třeba Edmonton, Buffalo nebo Toronto. Jiné týmy, třeba Chicago nebo Los Angeles, mají zdravé jádro špičkových hráčů a snaží se ho obalovat,“ říká Jiří Fischer.

Sám byl v roce 1998 draftovaný Detroitem a získal s ním i Stanley cup. Jeho kariéru ale ukončily problémy se srdcem. U Red Wings ale vydržel i po kariéře. Mladé naděje budou všechny týmy NHL vybírat v noci na zítřek v Buffalu.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme