Tohle jsou bohužel časté mýty o partnerských vztazích. Podle psychologa Petra Šmolky

24. červen 2016

Vybíráme si partnery podle rodičů? Je krása důležitá? Jsou partnerské vztahy dnes o tolik horší než dříve?

Jak na spokojené manželství? Není dobré dát na to, co při namlouvání připadá člověku sympatické. „Mít pak doma třeba notorického vtipálka je náročné,“ varuje Petr Šmolka. Jaké jsou časté mýty v partnerských vztazích?

1. mýtus: Partnery vybíráme podle rodičů

Podle Šmolky je výběr podle vlastních rodičů častý, ale... „Pokud bude mít dívka pocit, že tatínek byl totální magor, tak si podle něj snad nevybere partnera,“ glosuje. Co je ale na první chvíli skutečně rozhodující, je chtě nechtě fyzická přitažlivost. A s tím souvisí druhý mýtus...

2. mýtus: Krása není důležitá

„Soužití s někým, na koho když se podíváte, tak se vám udělá mdlo, dlouho nevydrží.“ Psycholog ale připouští, že i krása bývá ošidná. „Taková modelka zase půjde do mdlob, když uvidí svíčkovou. Protože co by na to řekl body mass index?!“ Právě takové výběry pak nedopadnou dobře.

3. mýtus: Každé druhé partnerství se rozsype

„Není to pravda. To dělá propaganda,“ myslí si Šmolka. „O těch, kterým to nevychází, toho víme hodně. Je přece zajímavé slyšet příběh populární osobnosti. Pokud ale budeme srovnávat dnešek s dobou před 30–40 roky, tak jsme na tom dokonce o něco lépe.“

Jde tedy o optický klam, za který můžou média. Ta nikde neprezentují páry, které spolu žijí dlouho. „Přitom celková životní spokojenost je hodně závislá na tom, jak jsme spokojeni ve vztazích,“ uzavírá Šmolka. Kam si sám jako psycholog chodí pro radu? Poslechněte si v rozhovoru.

Petr Šmolka  a Jiří Holoubek
autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.