Z parku zámku Hellbrunn žádný návštěvník neodejde suchý. Je to oblíbený cíl turistů

Salzburský zámek Hellbrunn, skvost italské architektury na severní straně Alp, slaví 400 let. V létě patří jeho umělé jeskyně, vodní hry se záludnými vodotrysky a fontánami mezi nejvděčnější turistické cíle. Napájí je prameny, které tryskají z nitra hellbrunnského kopce na povrch země.

„Jsem tady poprvé a je to skvělé, co lidi tehdy napadlo postavit, takovou úžasnou věc, která tak překvapuje, takový úžasný park. Je to něco zvláštního, počasí je krásné a lidé jsou tady veselí,“ říká jedna z návštěvnic.

Desítky mokrých dětí tu za každého počasí září štěstím. „Přijeli jsme sem poprvé před dvanácti lety a jsme pořád stejně spokojení a mokří.“ „Jsme ze Spojených států a jezdíme se opakovaně ujišťovat, že je to nádherné místo pro děti,“ dodávají další turisté.

Průvodkyně Margret Vortmüller ukáže vodní hrátky denně stovkám turistů. „Na začátku sedmnáctého století nechali dva velcí salzburští arcibiskupové Wolf Dietrich a Marcus Sittikus postavit letohrádek Hellbrunn. To byla tenkrát velká móda pro všechny aristokraty,“ vysvětluje.

Prvním zastavením prohlídky je knížecí stůl s rafinovaně uzpůsobeným občerstvením panstva při horkých dnech. „Centrem amfiteátru je knížecí stůl z untersbergského mramoru, uprostřed stolu tryská pramen, který ochlazuje sklenice na víno. U stolu arcibiskup slavil po lovu nebo s dvořany,“ ukazuje průvodkyně.

Před vodou se nedá v parku zámku Hellbrunn uniknout. Prý žádný návštěvník neodchází suchý. I když si dáváte velký pozor, odkud voda tryská, může vás překvapit třeba vodotrysk u jedné z největších atrakcí - divadla se 141 pohyblivými figurkami a varhany na vodní pohon.

Salzburský zámek Hellbrunn láká. Největší atrakcí je divadlo se 141 pohyblivými figurkami a varhany na vodní pohon

„Píšťaly varhan se před deseti lety renovovaly, voda odtéká pod mramorovými deskami a najdete tam i dvě vodní kola - jedno pro varhany a druhé pro figurky,“ dodává Margret Vortmüller.

Z prohlídky vodních hrátek dojdete do zámeckého parku ve francouzském stylu s velkým rybníkem s kapry a jesetery.

autor: pfr
Spustit audio